onsdag 13 oktober 2021

En död och en svårt skadad i skjutning Farsta Strand

 UPPDATERAT

Det kommer närmare nu våldet. En man i 40-årsåldern är död genom skjutning och en tonåring svårt skadad i Farsta Strand. Jag har skrivit förut om morden i Sverige och skickat mina slutsatser till justitieminister Morgan Johansson för två år sedan, men fortfarande inte fått något svar. 

Regeringen upprepar gång på gång att de ska få stopp på skjutningarna och morden, men inget händer egentligen. Det lär förstås ta tid att få stopp på skjutgalna ungdomar. Men polisen tröstar oss med att det inte är något nytt våld, utan att våldet istället har blivit våldsammare. Det beror av att det inte finns några straff att tala om för ungdomar, hur grova brotten än är. Flera av de lokala kriminella nätverken har tagit egna lokala namn och kläder samt musik används också som identitetsskapande faktorer. Känt sedan länge i gäng. 

Flera av dessa nätverk är centrerade kring en tongivande kriminell aktör, som har lång kriminell historik och breda kontaktnät. Nätverken får sina inkomster från narkotikahandel till stor del plus ekonomisk brottslighet, där man använder legala företag som döljer kriminaliteten. Det finns specialister som hjälper nätverken med kommunikation. De inblandade är växlingskontor, bankanställda, revisorer, jurister och transportföretag. 

Brottsligheten går djupt ned i samhällskroppen i Sverige, vilket är ett stort problem. De här brotten har inte uppkommit se senaste månaderna utan har fortgått under lång tid. De blir värre med tiden eftersom en ny generation rekryteras till dessa brott. Utrikesfödda och deras barn är överrepresenterade i brottsstatistiken. 

12:03

En man gripen och ynglingen som också sköts tog skydd i porten där 40-åring stod utanför. Trots skyddet inne i porten träffades tonåringen av fem skott enligt uppgifter. Ett helt magasin verkar ha tömts. Tonåringen hade varit på fotbollsträning när han träffades av skotten. 

Här kan ni se Uppdrag Granskning som berättar om den lyxiga klädbutiken som kan kopplas till skattebrott och terrordåd. Här skriver SVT om programmet som släpps i dag. 

15.10.2021

Polisens huvudteori är att de båda i Farsta Strand sköts av misstag. Att 16-åringen förväxlades med en gängmedlem som bor i samma hus. Och att mannen i 40-årsåldern kom i vägen. Så dumt så man tror inte att det är sant. Ser alla kriminella likadana ut? De båda var ostraffade och hade ingenting med denna sak att göra. Mannen i 40-årsåldern var en tvåbarnsfar. 

Massor med polisbilar och räddningsfordon hjälper inte när det skjuts i Farsta Strand. En ambulanshelikopter tog de skadade till sjukhus, men mannen i 40-årsåldern var skjuten i huvudet och kunde inte räddas.
Antal skjutningar i Sverige till 31 augusti 2021. I September var det 26 skjutningar i Sverige. Vi får se om rekordet slås i år mot föregående år. Statistik från Polisen. 
1 kommentar:

  1. "Nätverken får sina inkomster från narkotikahandel till stor del plus ekonomisk brottslighet, där man använder legala företag som döljer kriminaliteten."

    Kan sägas att partiledaren Nooshi Dadgostar gick hårt åt just narkotikan
    i ett avsnitt av söndagens partiledardebatt ...

    SvaraRadera