onsdag 7 juni 2023

Att slå blint mot civila

UPPDATERAT

Att spränga en damm som översvämmar stora områden är ett krigsbrott. Det finns ingen mening med detta annat än att förstöra egendom och människoliv. Det är klart att det är Ryssland som har gjort det eftersom de hade kontrollen över området. Denna kraftverksdamm Nova Kachovka i Cherson byggdes redan 1956 av Sovjet och har fungerat sedan dess. Ryssland skyller förstås på Ukraina och säger att det var ett terrorbrott från deras sida. Varför skulle ett land förstöra en damm, som gör att den egna befolkningen drabbas?

Det här visar desperationen från Ryssland som vet att de aldrig kan vinna detta krig. Putin går mot sitt slut både mänskligt och i ålder. En fem meter hög våg skapades av sprängningen och översvämmar allt. Även en djurpark har översvämmats och djuren har dött. 

Det neutrala Sveriges Television vågar inte ta ställning i frågan om vems skulden är till denna katastrof utan skriver att "dammen har brustit". Jaha hur då? Det är alldeles klart att detta kan inte ha gjorts av någon annan än rysk militär. Men i FN säger den ryske ambassadören att detta gjordes av Ukraina. Men det var omöjligt eftersom Ryssland hade minerat området runt dammen. Minor kan nu ha flutit med vattnet som översvämmar marken i Ukraina.

19:02

Enligt president Putin är detta en "barbarisk handling", som Ukraina är skyldigt till. Ryssland hade förstås ingenting med att göra att turbinhallen sprängdes. Stalin sprängde redan 1941 en damm över floden Dnipro eller Dnepr i Ukraina och nu gör Putin detsamma. Härmapa eller copycat förbrytare. Det visar hur desperat Putin är. 

Så här såg kraftverksdammen ut i går. Det är en mänsklig katastrof, som inte skulle ha åstadkommits. Vad kan Ryssland mer tänkas göra?


Vanliga människors hus översvämmas genom detta krigsbrott. 
 




1 kommentar:

  1. "Dammen ... förser den av Ryssland annekterade Krimhalvön med vatten ..."
    läser jag just i SvD. Hmmm ...

    SvaraRadera