torsdag 8 juni 2023

Sju miljarder mer i skatteinkomst för staten

I maj månad fick staten sju miljarder mer i skatteinkomst än vad Riksgälden hade räknat med. Det blev kring 39 miljarder i överskott istället för cirka 23 miljarder.  Sju miljarder av detta är skatteinkomster. Men hur det blev så berättar inte Riksgälden. Kan det vara att människor har sålt sina bostäder för att ta in vinsten? Och då måste skatta också till staten? Vem vet. Eller är det så att den nya regeringen har lyckats få fler människor i arbete? Vem vet. 

Det är så otroliga summor så det är klart att det är svårt att veta hur mycket som strömmar in till statskassan. Gustav Vasa skulle ha glatt sig åt att Sverige blev ett så rikt land genom den reformation han gjorde. Tidigare var det katolska kyrkan som hade hand om mycket av landets förmögenhet. Men nu när vi är ett land utan religion i stort sett och kyrkan har skilts från staten så landar allt mera pengar i statskassan. 

Jag vet att vi som är över 70 år har bidragit mycket till denna rikedom. Vi som har jobbat sedan tonåren precis som våra föräldrar gjorde. De betalade dock inte de höga skatter vi numera måste betala. Jag minns när omsen var en tillfällig skatt enligt finansminister Sträng och på några få procent på 60-talet. Men numera är det skatt på skatt på elen och alla tänkbara möjligheter tas för att höja skatt på bensin och annat med syftet att gå över till miljövänligare (läs dyrare) bränsle. Så trots återbetalningen av en del av de hiskeliga räkningar människor fick betala för värme i vintras så vinner staten. Kan också bero av att det är individer som är skuldsatta i Sverige mer än staten. 

Statskassan är samtidigt belånad till 981 miljarder kronor. Det var socialdemokraterna som började låna mer år 2020. De slutade att klaga så mycket på oss pensionärer (läs 40-talister) som skulle kosta så mycket så det måste sparas, och istället så lånade de mer pengar. Tvunget när vi hade många nytillkomna invånare, som måste ges gratis både det ena och det andra. Och Arga Magda ville vinna valet 2022 för hon hade ju då suttit knappt ett år som statsminister. Så det gällde att ösa ur statskassan. Det lyckades dock inte, utan nu styr borgarna. Och statsskulden har sjunkit från 2 217 miljarder kronor år 2020 till 981 miljarder nu i maj 2023. Ett bra resultat!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar