torsdag 22 juni 2023

Det hjälper inte med miljarder mot havets tryck

UPPDATERAT

 De fem rika män som tog sig ned under havets yta för att besöka Titanic råkade förmodligen ut för att deras farkost blev ihoptryckt som en konservburk av för stort vattentryck. Det går på någon sekund och ingen hinner säga eller göra någonting. Ingen hinner knappt bli rädd förrän det är över. Det ingår i det manliga äventyret att utforska havets botten och de högsta bergen på jorden. Det kostade närmare 12 miljoner kronor för fyra av dem att göra denna nedstigning och nu har räddningsinsatsen naturligtvis kostat mycket mer än så. 

Jo har man pengar går det naturligtvis att spendera dem på vad som helst, men att en pappa tar med sin 19-årige son ned i havet är inte särskilt klokt. Far och son Dawood omkom säkerligen också. Inte bra föräldraansvar. Redan för fem år sedan så var det problem med denna lilla u-båt, som hade en modifierad gammal TV-spelskontroll som styrde farkosten. Den gick heller inte att öppna inifrån ifall den skulle ha lyckats stiga upp till ytan. För den lucka som fanns var igenskruvad utifrån. Det är inte ett TV-spel att bege sig ned till nästan 4 000 meters djup. Nu var också Stockton Rush ombord som en slags garant för att allt skulle gå bra.  Han grundade Oceangate och fick flera varningar angående farkosten redan för fem år sedan, men han vägrade att göra något åt den eller låta den testas eller certifieras för djuphavsdykning. 

Nu är också Stockton Rush fru Wendy änka och hon är i sin tur barnbarnsbarnbarn till Isidor Straus och hans fru Ida, som var bland de rikaste personerna på Titanic, men som vägrade gå i livbåtarna förrän alla andra hade gjort det. Isidor ville dock att hans fru skulle göra det, men hon ville inte lämna honom. Så de omkom med Titanic. Kan man kalla detta karma? Eller varför skulle nu Wendy Rush man Stockton göra sällskap med de andra som omkom för mer än hundra år sedan? Vila i frid!

18:48

En fält med vrakdelar har hittats av den robot som sökte efter farkosten. Så nu är det klart att u-båten gick under och alla är döda. Sluta att åka ned i havet och låt Titanic vara i fred. Det är en stilla nåd att be om, men det finns väl ingen sådan frid. 

23.6.2023

Filmregissören James Cameron som gjorde filmen Titanic säger att amerikanska flottan visste tidigt vad som hade hänt farkosten, men lät alla springa omkring och prata om hur länge syret skulle räcka och att det hade hörts knackningar. Det här är naturligtvis också för att låta alla spekulera i medierna och dra ut på historien. Och säger en del om vår kollektiva rädsla för döden. Den får inte omnämnas förrän det är absolut säkert att den har inträffat. Ingen vill ju chocka de anhöriga utan låta dem inse själva att männen dog redan under förra söndagen. De levde endast kring två timmar efter att dyket hade påbörjats.

Här är Stockton Rush, som nu kan förmodas ha omkommit i Atlanten och hans fru Wendy, som är barnbarnsbarnbarn till Isidor och Ida Straus, som valde att gå under med Titanic fast de kunde ha räddats. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar