lördag 24 juni 2023

Ryssland mot inbördeskrig

UPPDATERAT

 Kriget i Ukraina har delvis förflyttas till Ryssland nu när Wagnerstyrkornas ledare Prigozjin har vänt sina styrkor mot Rostov med uppmaningen att fängsla Putin. Han gjorde det efter att ha menat att Ryssland och Putin skickat robotar mot hans mannar i Ukraina och dödat ett stort antal soldater. Detta är ingen militärkupp säger Prigozjin utan en marsch för rättvisa. 

Det är en snabb utveckling där den privata armén nu har vänt sig mot Putin och Ryssland och uppmanar andra att hjälpa dem. Kreml har vidtagit de åtgärder som behövs sägs det. Vilket i sin tur betyder då att ryssar slåss mot ryssar. 

Intressant utveckling, men det betyder inte att det blir fred sedan även om Prigozjin skulle få med sig fler mannar och lyckas ta sig närmare Moskva, som ligger långt bort från Rostov dock. Det skulle bli kaos och ett ännu krångligare läge om han lyckades få med sig befolkningen. 

Men helt klart är att Ryssland kan inte bestå som det gör. Putin är mer eller mindre slut som ledare för landet, och kommer nu bli tvungen att vända sina styrkor mot denna privata militärorganisation som Prigozjin leder. 

9:11

Jodå Putin säger att han har blivit huggen i ryggen. Det är myteri och förräderi det som har hänt och kommer att straffas hårt. 

11:05

Voronezj sägs också vara under kontroll av Prigozjin. Den staden ligger kring 50 mil från Moskva. 

16:45

Jaha Wagnergruppen nu tio mil närmare Moskva. Vilken fart de har. Hur ska det gå? Värre än en thriller eller ett TV-spel. Verkligheten slår alltid alla fantasier. 

20:04

Så 20 mil från Moskva så stannade Wagnerstyrkorna, säger de, för att undvika blodbad. Det är Lukasjenko i Belarus som har pratat med Putin och därmed medlat mellan honom och Prigozjin. Den rädde Putin har tydligen flytt Moskva enligt Zelensky i Ukraina. Han har flytt det kaos han själv har skapat, enligt den ukrainske presidenten. Men nu vänder Wagnerstyrkorna så att det kan bli lugnare i Ryssland. 

25.6.2023

Och Prigozjin flyttar till Belarus och hans privata styrkor kan teckna avtal med Ryssland istället. Inget har hänt på drygt 100 år i Ryssland, utan nu är vi tillbaka till 1917 och bolsjevikerna tar makten. Om igen. Demokratin är lätt förgången. Hur länge får Prigozjin leva? Och hur många år har Putin kvar?





Styrkor från den privata ryska armén som Prigozjin leder sägs ha intagit och tagit kontroll över Rostov, som ligger i Ryssland, men Rostov ligger dock 667 mil från Moskva. Faksimil från Daily Mail. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar