lördag 17 juni 2023

Egyptiska människosmugglare skyldiga till massmord

UPPDATERAT

 Den stora katastrof som nu inträffade i Medelhavet hade naturligtvis kunnat undvikas och hundratals människor hade kunnat räddas genom att Frontex kustbevakning erbjöd kaptenen hjälp vid två tillfällen innan båten sjönk. Passagerarna var från Egypten, Syrien, Afghanistan och Pakistan och smugglarna tjänar miljoner på varje last av människor. Var och en betalar kring 47 000 kronor för överfarten. 

Nästan bara män har räddats ur havet för kvinnor och barn befann sig längst ned i trålaren. Båten har betecknats som en flytande kista. Nio människosmuggare har gripits och Grekland har haft landssorg i tre dagar. Egentligen skulle människorna till Italien. Kring 600 människor drunknade i havet. Båten fick motorhaveri och kantrade samt sjönk. 

Det här är inga flyktingar, men alla vill de ha bättre liv. Så kommer detta att fortsätta i decennier kan man tänka när människor tror att de ska få bättre liv i Västeuropa. Ingen ombord hade flytväst. Detta är en oerhörd cynisk handel med människor, som inte kommer att stoppas så länge det finns människor som vill betala för överfarten. Och det inte är tillräckligt stor risk att åka fast och straffas för detta. Samt att synen på andra människor är mycket dålig. 

21.6.2023

Det märkliga är att de där människorna som flyr för att få bättre liv uppenbarligen är rika eftersom de kan betala sådana stora summor - upp till 75 000 kronor per person - för att med hjälp av flyktingsmugglare fly Pakistan. Där i Pakistan är det nu ekonomiskt dåliga tider och kring 300 av de som fanns på båten lär vara från Pakistan. Så säger myndigheterna. Men samma myndigheter upplyser inte sin befolkning om riskerna med denna migration. Eller om att Europa inte vill ha dem där. 

En suddig bild av båten som grekiska kustbevakningen har tagit. Det säger sig självt att denna båt inte är sjöduglig och när motorn stannade så kantrade båten och sjönk. Behövs inte mycket för att åstadkomma detta. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar