söndag 25 juni 2023

En person död och flera skadade på Gröna Lund

UPPDATERAT

 Det var inte gängen den här gången som stökade på Gröna Lund i Stockholm, men en vagn som spårade ur på Jetline och en person är bekräftat död och fler är skadade. Detta ska inte kunna hända, men tydligen så tappade en vagn hjul och det är klart att då spårar den ur. Flera blev fast i åkattraktionen, som som mest kan göra 90 km/timmen och är 30 meter hög. Vilken mardröm!

13:33

Alla ska nu ha evakuerats ur Jetline och Gröna Lund är tömd på människor samtidigt som Djurgården spärrats av för trafik så att räddningstjänsten kan arbeta ostört. På Gröna Lund är man chockade för det fanns inga indikationer på att det var något fel med Jetline och personalen jobbar varje dag med säkerheten. Gröna Lund är stängt tills vidare.

15:29

En kvinna i 35-årsåldern dog och nio skadades varav tre barn, som dock är lindrigt skadade. Fjorton personer satt i denna vagn som spårade ur. 

17:04

Gröna Lund håller stängt i åtminstone sju dagar för att reda ut vad som har hänt. Det finns en likadan Jetline i Göteborg på Liseberg, som kommer fortsättas att användas. Där kör de med fem år gamla tåg och inte 35 år gamla, som det var på Gröna Lund. Det är i veteranbilsklassen för den gäller mer än 30 år gamla bilar. 

26.6.2023

Så sent som den 2 juni kontrollerades de tre tåg, som Gröna Lund har använt på Jetline. Inga anmärkningar då. "Utan brister erbjuder betryggande säkerhet", enligt protokollet. Här kan ni se vilka hjul som driver olika banor på Gröna Lund. Detta förklaras pedagogiskt, men det var inte hjulen som slets ut utan hela ställningen, som de satt på. Det finns bild på detta, för detta låg på marken efteråt. Det handlar om metallutmattning således. 

16:04

Eliaz, 15 år, var en av dem som skadades i Jetline. Han bröt tummen. Det är inte något bra namn han har för det var en Elias, som också var 15 år som sköts ihjäl i Farsta för två veckor sedan den 10 juni. Och så blev en 11-åring överkörd och dog. Han hette Elias också. I efternamn. Han dog den 7 juni. Det hände i Märsta. Men allt detta är naturligtvis slumpen. Det är vi människor som vill se samband mellan olika sorters händelser. Som inte finns. 

Här syns vad som ramlade av Jetline och hamnade på marken. Det är en ställning av metall med många hjul. Inte undra på att Jetline spårade ur. 


Gröna Lunds VD hade presskonferens tillsammans med presschefen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar