onsdag 17 december 2014

Samer är inte svenskar

UPPDATERAT
Det har de aldrig velat bli och de vill inte bli assimilerade. Det är därför det finns ett sameting och utbildning på samiska. Det säger Mattias Åhrén som är folkrättsjurist och han menar också att det är därför samer har särskilda rättigheter och rätt till marker. Han tycker också att det är farligare att säga att samer är svenskar för det gör att de till slut försvinner som folk. Det är bättre att bli kallad lappdjävel än svensk drar han till med i en debattartikel på SVT Opinion. 

Samer har således rätt till särbehandling för att de är av en särskild sort, för att deras kulturella bakgrund är annorlunda än majoritetsbefolkningen. Rent juridiskt är det så att alla människor är lika och ska ha rätt till lika behandling, men det är också så att olika människor har rätt till olika behandling, vilket betyder att samerna har rätt till sitt eget parlament och sin mark för att kunna upprätthålla sin egen livsstil.

Samer är inte svenskar utan ett särskilt folk
 med andra rättigheter än majoritetsbefolkningen
Lite barnsligt och fånigt blev det i riksdagen i dag då olika ledamöter envisades med att tala andra språk än svenska och absolut inte hedrade det ämbete som talmannen med klubban har. De mobbade sd-ledamoten Björn Söder, som sitter som talman för att föra fram politiska åsikter, men han får göra det annars. Att andra i riksdagen mobbar talmannen är bara dumt och icke värdigt den svenska riksdagen. Talmännen kommer i rang efter kungen, men före statsministern. 

Magdalena Ribbing på DN, som senast uttalade sig om hur hemska män kan vara som ordförande, kan väl berätta för riksdagen och ledamöterna där hur de ska uppföra sig gentemot sin egen ordförande talmannen. Hon är ju bra på etikett, vilket våra valda ledamöter i riksdagen inte verkar vara. Någon jävla ordning får det väl vara även i riksdagen, för att travestera det den gamle kommunistledaren C H Hermansson sade om sitt parti 1969.
19.12.2014
Författaren Göran Hägg tyckte precis som jag i Nyhetspanelen i morse på SVT om fånerierna i riksdagen. Folk blir förbannade och jättearga, menade han över detta. Jo så är det. Riksdagen som dagis är inte kul. 
21.12.2014
Här kan ni läsa ett bra debattinlägg om paternal svenskhet (en självgodhet där det svenska är måttstocken alla borde sträva efter) och att det faktiskt finns minoriteter lite varstans i olika länder i världen, som inte vill få sitt namn efter den nation, där de råkar leva. Kurder vill inte kallas turkar, och motsatt så känner araber sig som en nation fast de finns i olika länder och svenskar i Finland är inte finnar. Minoriteten anser att den också får finnas och behålla sina kulturella särdrag. Medan vi i Sverige går motsatt väg och tror att alla människor kan samsas under samma kultur. Och den måste tydligen skifta efter de senaste invandrarna, så att vi måste hålla tillbaka den kultur, som kan vara vår egen. Men ändå envisas vi med att äta skinka på julen och klä vår gran. Samtidigt som det kommer vegetarianer hit till mig på julaftonen och de får naturligtvis äta vad de vill. Matkulturen kan vara olika också i en familj. Leve den kulturella friheten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar