onsdag 31 december 2014

Sverige duger inte

UPPDATERAT
Det är absolut väldigt synd om flyktingarna från Syrien, som hamnade utanför Östersund i halkan och vätan nu när det har blivit plusgrader. De vägrade att lämna bussen de kom med från Malmö och vill tillbaka till stan, inte bo ute i skogen. Det är Grytans flyktingförläggning som inte duger. Det är helt enkelt för kallt. Men var någonstans är det varmt i Sverige nu kan man undra?

Flera av flyktingarna har tidigare bott i Libanon och sovit på gatorna, men där slapp man åtminstone frysa, säger de. Ja inte kan vi ändra klimatet i brådrasket här heller. Vi är i händerna på naturen allihop. Har alltid varit så.

Hur situationen ska lösas vet ingen. Under hösten har det varit problem många gånger på denna flyktingförläggning, bråk och vägglöss. Nu ska flyktingarna avvakta under 24 timmar, men sedan vill de bo någon annanstans. Inte ute i vildmarken. Dock måste de då fixa detta själva. Det här är vad Sverige kan erbjuda dem. Inte något annat. Ett förfärligt nyår för dem. Naturligtvis. 

Men EU-migranterna är tacksamma  i Östersund, för tak över huvudet mot kylan, fast de inte kan duscha eller tvätta kläder. Och får sova på madrasser på golvet. Men det är förstås skillnad på folk och folk.
1.1.2015
En del av flyktingarna sov i natt i bussen med öppna dörrar. Det går inte att stänga dem. Förfärligt! På lördag blir det minusgrader i trakterna kring Östersund. 
13:56
- Ni måste berätta om situationen för de som flyr hit, säger en av de män, som har hamnat i Grytans förläggning. Han kommer från Irak. Sverige är inte det paradis som det utmålas som. Särskilt inte på vintern när det är kallt och mörkt.
21:11
Det finns björn, varg och andra djur och det är så kallt. De kan inte bo där i skogen eller där det är hemskt väder. Så upprepar nu flyktingarna att de måste till Stockholm eller något varmare ställe. En stad. Tillbaka till Malmö. De verkar inte medvetna om att det inte finns något varmare ställe i hela Sverige och här i Stockholm blir det hårt väder i morgon dessutom.
2.1.2015
Alldeles för tuff anläggning för någon som kommer direkt från kriget, säger de stackars syrierna nu och börjar hungerstrejka. Kan inte någon svensk familj i Östersund förbarma sig över dem? Så de får bo i en lägenhet? I ett eget rum?
7:11
Men inte ens Lena Mellin på Aftonbladet håller med dessa flyktingar. Hon håller upp en pekpinne mot dem och anser att de ska besinna sig. Flyktingmottagningen kostar kring 33 miljarder för Sverige och i år kommer omkring 95 000 att komma hit. Hon säger att generositeten hos svenskarna riskerar att sättas på undantag om kraven blir för höga. Någon borde berätta det för dem, säger hon. Här kan ni skåda dem på facebook. 
12:24
"Alla" vet att Sverige är ett generöst och demokratiskt land där man kan få hjälp, säger flyktingarna i Grytan utanför Östersund. De säger också att de förstår att systemet inte fungerar längre och de tycker att det är bättre att svenska myndigheter är ärliga med detta. "Vi har inget emot Sverige och svenskarna men ingen av er skulle acceptera att bli behandlad så här - det lovar jag." Så sade en av männen. Nej ingen av oss gamla svenskar kommer från ett land som flykting, utan de flesta av oss har arbetat och bott ett helt liv i landet. Då vore det mycket märkligt om vi fick bo på en flyktingförläggning och att staten betalade vårt uppehälle och vår mat. Vad hade i så fall hänt?
13:45
Sverige är fantastiskt! Nu kan landet fixa lägenheter till de som kom med bussen till Grytans flyktingförläggning utanför Östersund. Inom tre månader ska det bli så. Ja Östersunds bostadsförmedling har 5 100 lägenheter, så det kan väl tänkas. Men duger denna lilla nordliga stad? Den har drygt 44 000 invånare. Inte mycket jämfört med Malmö, Göteborg eller Stockholm.

Men si när bussen hade åkt sin väg så drogs löftet tillbaka om att de skulle få ett intyg om lägenheter inom tre månader. Ja det är det svekfulla Migrationsverket nu igen. Men normalförfarandet är att flyktingar som får stanna också får lägenheter så fort det är möjligt. För detta behövs inga intyg. Men flyktingarna kommer att slå läger i matsalen nu tills de får sina intyg, säger de. Håhåjaja. Livet går dock vidare. Allt hänger inte på ett intyg här i världen. Åtminstone inte i Sverige. Kulturkrock. Men bråka vidare bara eller åk till Norge eller Finland för allt i världen. Jag måste säga att jag är glad att de trots allt är inomhus nu när det lär bli snö och kallare igen. 
16:52
Titta på filmen Eight Below, som går just nu på kanal 5. Där har dom det sämre än på flyktingförläggningen, men dom har en mission. De är ute på ett uppdrag. Så allt handlar om vilken inställning man har till livet. Här i fallet med de 32 (eller hur många de nu var) så är de ute efter en enda sak, att fixa det för sig själva. De har ingen uppgift att fylla. Inte något högre syfte. Inte vad jag kan se. De är bara egoistiska män. 
3.1.2015
Och här uttalar sig nu Migrationsverket om att det inte går att få särskilda förmåner genom dessa sorters aktioner. Alla behandlas lika som kommer till Sverige. Nu finns det få boenden i södra Sverige så därför bussas dessa asylsökande norrut. Fördelning av lägenheter sker enligt turordning.


1 kommentar:

  1. Det är bara att hålla med. Jag vill inte heller bo här på vintern. Tänk att det ska behövas flyktingar för att säga ifrån. Vi mesiga svenskar borde krävt nåt bättre för länge sen.

    SvaraRadera