måndag 15 december 2014

Terroristgalning i Sydney

UPPDATERAT
Den värsta sortens galningar är religiösa. Är det så? Nej det är så att alla galningar på denna jord är religiösa på något sätt. De tror på dogmer och fastställda ord, som tar över dem. Det är ett välkänt fenomen när människor skärs av från den mänskliga gemenskapen och istället tas över av inre innehåll. Och det finns massor att ta av eftersom vi har en rätt lång historia nu med ord och profeter. Vare sig de är rent privatreligiösa eller mer politiska.

Människans svaghet och styrka är att hon kan övertala sig själv att tro på ord och fastställda dogmer. Ibland är det på gott för det finns vetenskap, som hänger ihop med verkligheten. Då kan vi få rymdfärder, mobiler, datorer och annat, som är mest på gott för mänsklighetens kunskap och kommunikation. Vi är bärare av kunskapen. Särskilt vi som har levt ett antal decennier på denna jord och har hunnit att ta in mycket av verklig kunskap.

Det gäller alltid att balansera denna kunskap på gott och ont inom oss själva. Gud eller Allah bestämmer inte här på denna planet. Det gör vi. Men eftersom människor har en fri vilja kan sådana galningar som han i Sydney begära en IS-flagga och ta ett kafé som gisslan. Och tvinga kvinnor att hålla upp en banderoll med arabiska ord (se nedan). Han har uteslutit sig ur den mänskliga gemenskapen. Vi måste ta bort en sådan man från oss själva. Han är inte bara farlig för omgivningen utan också för sig själv. 

Den otäckaste artikeln jag läste i helgen var om mannen från Köpenhamn, som hade varit IS-krigare och kommit tillbaka därifrån. Hans barndomskamrat skrev om honom. Hur olika de var. Jo människor är olika utvecklade som själar. Och den här unge mannen tyckte att halshuggningar var vackert och var beredd att dö själv för sin tro. Detta är ett av de mest negativa liv man kan leva på jorden. Så förvånad han kommer att bli om han verkligen dör för sin tro och upptäcker hur långt borta han hade befunnit sig från sanningen. Han kom inte närmare Gud när han gjorde jihad utan närmare det som brukar kallas Djävulen. Det fanns inte något paradis som väntade honom, utan omhändertagande på andra sidan för att han hade gått så vilse.
17:41
Jo det gick som det måste gå. Det blev ett våldsamt slut. Så trist. Mannen var en välkänd islamistisk terrorist och hette Man Haron Monis. Här kan i se honom på bild. Han var ursprungligen från Iran. 

Han var dömd för att ha sänt hatbrev till döda australiska soldaters föräldrar mellan 2007-2009. Han beställde mordet på sin exhustru förra året. Han var också anmäld för sexuella övergrepp. Han ansåg sig vara expert inom astrologi, numerologi, meditation och svart magi, enligt Sydney Morning Herald. Står också detsamma på wikipedia om honom. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar