torsdag 19 maj 2016

En flykting kostar 142 000 kronor i sju år

UPPDATERAT
En flykting kostar 142 000 kronor i genomsnitt i sju år efter att denne har fått uppehållstillstånd. Det är mer än vad många pensionärer som är födda i landet och har arbetat i hela sitt liv får i pension. Summan 142 000 kronor framförs i en debattartikel i dag i Svenska Dagbladet av nationalekonomerna Lina Aldén och Mats Hammarstedt.  

De båda har studerat hur flyktinginvandrares sysselsättning förändras över tid och hur detta i sin tur påverkar den offentliga sektorns finanser. De har inte räknat med de kostnader som Migrationsverket har för att bedöma huruvida flyktingarna ska få stanna eller inte i landet. Inte heller asylboendena i landet, där alla asylsökandena bor och tas om hand innan de har fått uppehållstillstånd.

Enligt vad som har framkommit är 60 procent av männen och 40 procent av kvinnorna sysselsatta efter sju år i landet. I genomsnitt tar det 10-15 år för en flykting att bli produktiv i Sverige och bidra till den allmänna välfärden och den offentliga sektorns finanser. De båda nationalekonomerna har skrivit detta för att ännu en gång påpeka att flyktingar inte är en resurs för att klara välfärden, vilket statsminister Stefan Löfven senast påstod så sent som i mars i år i SVT:s Agenda. Istället bör debatten handla om hur flyktingarna ska kunna bli produktiva tidigare än efter ett decennium i Sverige, menar de. 
11:04
Regeringen satsade i april 10 miljarder per år på "välfärden", vilket betyder att detta kostar också invandrarna. De nya invånarna. Den "svenska modellen" skulle utvecklas sade statsministern då. I klartext att de 250 000 nya invånarna som har kommit de två senaste åren måste försörjas. Eftersom en flykting i genomsnitt kostar nästan en miljon för "välfärden" de första sju åren de är här när de har fått uppehållstillståndet så blir det astronomiska siffror.

Inte ens om man räknar med att det är sant att hälften ska skickas tillbaka av de 160 000 som kom förra året blir siffrorna särskilt roliga. Det skulle ändå betyda att vi måste betala minst 170 miljarder kronor i dagsläget för att hålla alla invandrare vid liv och stötta dem under de nästa sju åren. För övrigt vill jag återigen vädja till ägarna av bengalkatterna i trakten att ta hand om dem. Nedan från facebook. Dessa katter kostar minst 10 000 kronor styck. En del människor har för mycket pengar. Men ingen tid till övers för sina husdjur.


Jösses vad trött jag blir på bengaler, katter som inte blir omhändertagna. De söker sig till vår tomt och vårt hus hela tiden. Bengaler är inte som vanliga svenska bondkatter. De behöver lika mycket omhändertagande som ett barn. Men i trakten så är de tydligen ute dag som natt. Bengalen är en innekatt! Ta hand om dem snälla ägare. Eller ska vi göra det och lämna dem till katthem?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar