lördag 7 maj 2016

Vänge kyrkby hotad av skogsbrand

UPPDATERAT
Om en timme kommer besked ifall Vänge kyrkby på Gotland behöver utrymmas. Till dess ska fönster och dörrar hållas stängda för rökens skull. Skogsbranden har närmat sig denna gamla by och kyrka från 1200-talet eftersom vinden vände. Det rör sig om ett 50-tal hushåll som behöver lämna i så fall.

Det var sommaren 1992 som Gotland senast drabbades av en stor skogsbrand efter torka. Då berördes 1000 hektar mark. Nu berörs omkring 150 hektar mark.
9:39
Ännu inte något besked om evakuering, men branden är inte under kontroll. Hur det går i dag beror av hur mycket det blåser. Sveriges Radio rapporterar direkt. Rune Olofsson kyrkoherde i Svenska kyrkan berättar att det var fullt med rök i morse, även inomhus. 
10:00
Ingen evakuering aktuell just nu. Brandområdet är fortfarande intakt och först om ett par timmar kommer en ny bedömning. Som en jämförelse består brandområdet i Alberta Kanada, där det har brunnit i en vecka, av ungefär 100 000 hektar brunnen mark. Där har nästan 90 000 människor evakuerats.
18:42 
Förhoppningen är att fortsätta ha skogsbranden på Gotland under kontroll när mörkret faller i dag. Allmänheten uppmanas inte längre att vara inomhus för faran verkar vara över. Kring 100 man jobbar med detta. Hela landet har drabbats av bränder under dagen. Från Göteborg till Ångermanland och också Västernorrland har torra marker som har antänts. Faran för bränder är inte över. 
16.5.2016
En person är misstänkt för att ha orsakat storbranden i Vänge genom att ha slängt aska efter grillning i skogen. Dock kan detta betecknas som olyckshändelse och då är det inte något brott längre. Ett brott behöver uppsåt eller oaktsamhet. Här kan det röra sig om allmänfarlig vårdslöshet. Vid grovt brott kan det ge fängelse i upp till två år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar