måndag 2 maj 2016

Miljöpartiet driver skilda badtider

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (mp) menar att det är en seger att kvinnor och män kan bada tillsammans efter många års kamp för jämställdhet i våra badhus. Miljöpartiet driver skilda badtider i kommunala badhus runt om i landet. Det är lite otäckt att hon inte vet att det tidigare har varit så att alla har kunnat bada tillsammans och att det aldrig har handlat om jämställdhet utan om renlighet och att det har varit självklart att ingen anfaller en kvinna i en bassäng. Ända tills för några år sedan har det varit så.

Men plötsligt har situationen förändrats så att kvinnor och flickor inte kan gå säkra till badhusen och bland annat det kommunala Eriksdalsbadet i Stockholm har valt att införa skilda badtider i bubbelpoolerna och andra åtgärder för att få ordning på männen eller pojkarna i sammanhanget. Tjugo anmälningar har på senare tid inkommit enligt vad badet upplyser allmänheten om på sin hemsida. I huvudsak flickor säger badet.

Demokratiministern tycker dock inte att denna politik är bra med separata badtider. Vad kan hända ifall män attackerar eller trakasserar kvinnor på bussar eller tåg? Ska vi införa kvinno- och mansbussar då? Eller hela tåg? Är det dags för apartheid i Sverige? Och vilka är det som utför dessa handlingar? Från Växjö till Vilhelmina inkommer uppgifter om att flickor och kvinnor har trakasserats sexuellt. Från killgäng till män i 40-50-årsåldern. 

Det hela beror av att det har blivit nöje istället för renlighet eller simning för motionens skull som är varför det numera finns badhus. Och det finns undanskymda delar av bassänger som ingen simvakt har uppsikt över. Rosenlundsbadet i Jönköping förklarade incidenterna med att det var ensamkommande flyktingpojkar, som inte visste hur de skulle uppföra sig i bassängerna. Det blev en kulturkrock med allt det avklädda. Bestämmelser har införts att de asylsökande pojkarna inte själva får gå till badhusen.

I Örnsköldsvik på badanläggningen Paradiset fortsatte trakasserierna under april trots anslag på flera språk och fler övervakningskameror plus belysning i stora vattenrutschkanan på ställen där det var mörkt. När det inte längre gick att gillra fällor i kanan för flickor som åkte så flyttades problemen till andra delar av badet. Det blev krismöte och personalen konstaterade att detta handlade om ensamkommande från HVB-boenden i Norrland. De reste till Örnsköldsvik för att roa sig. De flesta av de ensamkommande pojkarna kommer från Afghanistan och tillhör ofta bergsfolket hazarerna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar