fredag 20 maj 2016

Flyktingbarnen ska åldersbestämmas

UPPDATERAT
De ensamkommande flyktingbarnen ska från i höst kunna åldersbestämmas på ett säkrare sätt än nu när det är de själva som får uppge ålder. Ofta blir den att alla i år är födda 1999 så att åldern blir 17 år. Det betyder för den enskilde att den får mycket mer hjälp från samhället än om den bedöms vara äldre. Det mest uppseendeväckande fallet var den "15-åring", som mördade en anställd Alexandra Mezher i Mölndal i år. Han bedömdes senare vara över 18 år. Hur gammal visste ingen, men han var myndig. 

Röntgen med magnetkamera har bedömts vara det bästa sättet att fastställa någons ålder, men det behövdes en pilotstudie av detta först. Att åldersbestämma barnen är viktigt eftersom de som verkligen är barn kan råka illa ut också. Det har förekommit våldtäkter på HVB-hem. Det är Rättsmedicinalverket som ska göra dessa åldersbedömningar och de har inte kapacitet till detta i dag.

Den 15 juni ska det komma en första rapport om detta och i november ska åldersbestämningarna fungera. I våra grannländer är redan detta igång och i Danmark konstaterades att nästan tre av fyra ensamkommande barn var i själva verket vuxna. Finland har liknande metoder. Ifall ett barn vägrar att genomgå undersökning i Finland betraktas denne som vuxen. Handleder och tänder röntgas. I Norge har det varit en diskussion om detta och där uppdagades att vart tredje barn var vuxen. Där har läkare vägrat att delta i åldersbestämningar. Det har kommit kring 35 000 ensamkommande barn till Sverige under förra året. Nästan alla är av manligt kön. 
12:31
I dag kom domen mot de båda män, som våldtog en 12-åring i en skog i Alvesta.  De fick två års fängelse i hovrätten precis som i tingsrätten. De båda ska utvisas ur landet. De båda sade att de var 15 år vid gripandet på flyktingboendet, men det konstaterades att de måste vara över arton år genom tandröntgen. Groteskt nog så filmade de övergreppen på pojken, vilket också användes som bevis. Gärningsmännen är båda medborgare i Afghanistan. Den yngre pojken delade rum med en av våldtäktsmännen på HVB-boendet. De båda ska betala 180 000 i sammanlagt skadestånd. En av männen hade skrivit på facebook att han var 45 år och den andre att han var född 1997.
Här besöker statsminister Stefan Löfven
 ensamkommande barn för drygt ett år sedan.

Han skrev själv om detta på facebook.

1 kommentar:

  1. Måste säga att jag tvivlar på att de själva ens alltid vet
    hur gamla de är. Födda i icke särskilt väl utvecklade stater
    utan fungerande folkbokföring. Inga personnummer där inte ...

    SvaraRadera