måndag 16 maj 2016

Svensken döms för folkmord

UPPDATERAT
Claver Berinkindi från Eskilstuna döms nu för folkmordet i Rwanda i Stockholms tingsrätt. Avsikten var att förgöra folkgruppen tutsier då 1994. Han får nu lagens strängaste straff livstids fängelse. Han är skyldig till att ha medverkat i massmorden som ägde rum under tre månader 1994. Femton brottsoffer har tilldömts skadestånd av tingsrätten. Det är första gången en svensk domstol utdömer skadestånd för folkmord. 

Livstids fängelse är inte tidsbestämt så Berinkindi vet inte hur länge han kommer att sitta i fängelse. Han är nu 61 år och har fem barn. Han döms här i Sverige eftersom han blev svensk medborgare år 2012. Han kom hit som kvotflykting år 2002. Underlaget för domen har tagit flera år att framställa. Han är skyldig till att ha deltagit i fem stora attacker på tutsier. Svärd, yxor, machetes och klubbor användes för att slå ihjäl vuxna människor och också barn. Han har oganiserat och deltagit i dödandet av tusentals människor.

Omkring 800 000 människor dödades under hundra dagar år 1994. Och Berinkindi tillhörde de extrema hutuer som angrep både tutsier och moderata hutuer under april och maj 1994. Eftersom Claver Berinkindi inte kan utvisas så får han leva resten av sitt liv i Sverige. Efter folkmordet så misstänktes 120 000 människor ha deltagit. Rwandas domstolsväsende kollapsade för nästan alla jurister hade dödats. Rwanda avskaffade dödsstraffet 2007 för att de skyldiga skulle kunna utvisas till landet. Men Claver Berinkindi hittades inte i Sverige förrän 2013 av de rwandiska myndigheterna och han var då svensk. Han är tidigare dömd för folkmordet av en lekmannadomstol i hemlandet. Han har hela tiden nekat till brottet. 
15:58
Livstids fängelse har i praktiken blivit omkring 25 år i Sverige. Berinkindi dömdes i sitt hemland till 30 års fängelse av lekmannadomstol år 2007. För folkmord borde det vara ett reellt livstidsstraff även i Sverige.

Här kan ni läsa om vilka som kan bli uttagna som kvotflyktingar. UNHCR är inblandat, dvs FN. Det borde Berinkindi aldrig ha lyckats bli. 
Bilder av barn som dödades under folkmordet i Rwanda.
Från museet i Kigali Rwanda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar