måndag 23 maj 2016

Högerextremisten blev inte president i Österrike

Nej det blev inte den högerkonservative Norbert Hofer, som vann presidentvalet i går i Österrike. Men det var nära. Han fick 49,7 procent av rösterna och vinnaren den 72-årige oberoende tidigare miljöpartisten Alexander van der Bellen fick 49,3 procent. Därför dröjde det ända tills sent i eftermiddag innan alla röster var räknade och segern klar. 

I Österrike har det inte varit en högerextremistisk president sedan andra världskriget och att det blev så jämnt mellan kandiaterna berättar om en klyfta mellan stad och land i Österrike, mellan arbetare och intellektuella. En oro som finns för den invandring som drabbade landet förra året med 90 000 asylsökande. De släppte igenom mångdubbelt fler till Tyskland. Österrike har satt en gräns, ett tak för invandringen på 37 500 i år. Fler kan de inte ta emot. Presidenten väljs på sex år och kan väljas för ännu en mandatperiod. Denne har mest PR-uppdrag för landet precis som vår kung, men presidenten är med och utser regering. I Sverige är det talmannen som har den makten.

1 kommentar:

  1. Tack Skepparn för påpekandet att jag hade skrivit fel på procenten där uppe! Det är inte lätt att korrekturläsa egen text. Det märker jag ofta!

    SvaraRadera