söndag 15 maj 2016

Politiken tog över Eurovision

UPPDATERAT
Det var inte det bästa musikaliska bidraget som vann utan det mest politiskt uttalade  i går eftersom Ukrainas sång handlade om 1944 då krimtartarerna fördes bort från Krim, däribland vinnaren Jamalas egen gammelfarmor. Hennes pappa är tartar. Allt är numera politik. Det går inte att ha en enkel sångtävling som Eurovision och tro att politiken ska hållas utanför. Jamala har själv sagt att nya känslor väcktes för två år sedan då Krim åter invaderades av Ryssland. 

Ukraina fick inte några poäng alls av Ryssland. Då var det Stalin som invaderade Krim och förde bort en kvarts miljon tartarer och nu är det Putin. Inte mycket går framåt i världen. Mänskligheten står inför ett stort sammanbrott, vilket är att vänta eftersom vår civilisation förmodligen har nått en höjdpunkt. Alla civilisationer har mer eller mindre gått under och tagits över av något annat. Mellanöstern har länge utpekats som den härdsmälta där allt skulle ske. Och Ryssland är djupt inblandat i detta. Musik kan uttrycka känslor, som intellektet inte kan eller får göra. Det gjordes i går kväll mest och tydligast av Jamala. EBU hade godkänt låten. Den var inte politisk. Jaha. Och vår kulturminister Alice Bah Kuhnke hoppades den skulle vinna. Jaha. Dags att skrota bestämmelsen om att politik inte ska ingå i sångerna. Det blir bara löjligt annars.
17:04
Bland Aftonbladets läsare tycker nästan 85 procent i en enkät att fel låt vann. Det måste vara rekord. Ukraina som det är så pk att tycka om och självklart att just den låten skulle vinna, den var den bästa rent politiskt sett.  
16.5.2016
Danmark röstade fel och gav tolv poäng till Ukraina när dessa egentligen skulle ha gått till Australien. Även Sverige fick fel poäng av Danmark. Men dessa siffror skulle inte ha påverkat utgången. Ukraina skulle ända ha vunnit.

Här skrev jag tidigare om Eurovision. 

1 kommentar:

  1. Nästa år kanske vi får en amerikan-japan som sjunger om när amerikanarna satte dom i koncentrationsläger under andra världskriget. Bara för att dom råkade se japanska ut..

    SvaraRadera