lördag 3 november 2018

Ann Heberlein om Jordan Peterson och manlighet

Ann Heberlein (m) skriver här om den nyfunna manligheten, som förstås förnekades av Annie Lööf när hon framträdde i Skavlan förra fredagen. Hon trodde inte på Jordan Peterson sade hon. Det finns ju egentligen inga skillnader mellan män och kvinnor. Kön är en social konstruktion enligt värsta feminismen. Jag måste säga att män är olika mig som är kvinna. Vad det än beror av, men en bit är nog det där med könet som är biologiskt samt medfött. Och inte konstruerat alls av oss i samhället. Samtidigt som vi kvinnor också har så kallade manliga egenskaper inbyggda i oss. Och tvärtom. 

Det har klagats mycket på Jordan Peterson som också var med i Skavlan för han säger ju bara självklarheter. Jo det är mycket sådant som tyvärr behöver upprepas nu igen. När samhället står på huvudet och allt blir upp och ned i blickfånget. Han säger att det är dags att sluta klaga och ta ansvar för sig sjäv, att bädda sängen och att han vill att män ska ägna sig åt det som är meningsfullt istället för egennyttigt. Viktor Frankl framhåller Peterson som någon man måste läsa. Han som skrev Livet måste ha mening och som berättade om hur han överlevde koncentrationslägren. Jo jag har med honom i min första bok Ett sekel av tystnad. Han förlorade hela sin familj i koncentrationslägren, bara han själv och hans syster överlevde.

Viktor Frankl "förlorade allt han ägde, alla värdegrunder blev raserade. Han hotades av döden i varje ögonblick. Hur kunde han gå vidare efter det? Hur kunde han överleva? Hur kunde han se en mening med livet? Den givna slutsatsen, som han själv ger, blir att det måste finnas en mening också med lidande och död." Citat ur min bok Ett sekel av tystnad sidan 382.

Problemet är att i Sverige tror vi fortfarande på paradiset på jorden, kommunismens materiella idé som har ersatt kristendomen som religion (där paradiset ligger i himlen) och vi bryr oss mycket om att slåss inbördes om vem som har det bäst i pengar och tillgångar. Samtidigt som vi har storhetsidéer om att vi är en "humanitär stormakt" och ska frälsa hela världen med vår politik. Och leva för evigt här på jorden.

Christopher Brownings bok Helt vanliga män, som Peterson också rekommenderar, beskriver den andra sidan av vad som hände i Tyskland när en reservpolisbataljon deltog i massakern av 38 000 judar. Vad var det som drev dessa vanliga män att utföra så grymma handlingar? Browning ställer frågor till läsaren: Vilken kraft har du att motstå auktoriteter? Hur tydlig är din egen moraliska kompass? Är du tillräckligt grundad i dina värderingar för att kunna hävda dem i en situation där de prövas? De medelålders männen deltog i mördandet på grund av krigssituationen, lydnad, grupptryck, avhumanisering av offren, karriärjakt och antisemitism, konstaterar Browning.

Sådana vanliga saker som alltid finns i ett samhälle överallt. Förutom krigssituationen kanske (vete tusan om vi inte är där också). Vi ser det just nu i Sverige när folkgrupper ställs mot varandra på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts i landet. Vi är i första hand individer, men pressas ständigt att vara kollektiva avhumaniserade varelser, som föses hit eller dit av stat, kommun och landsting. Ordningen i Sverige är nära sammanbrott eftersom vi inte ens har en regering. Något som aldrig tidigare har inträffat i mannaminne.

Personligen har jag aldrig riktigt förstått mig på ens de män som jag har haft förhållanden med, men det är ju det som gör livet så spännande. Och det gäller att se med ömhet både på sig själv och dessa män. Vi är olika, men klarar åtminstone ibland att leva tillsammans. Det gick bra med pappan till min båda yngsta söner. Vi kompletterade varandra och följdes åt i drygt 30 år tills döden skilde oss åt. 

Här skrev jag tidigare om att vi befinner oss samtidigt på stenåldern och i rymdåldern. Och att Viktor Frankl överlevde för att han var ett exempel på en människa med hög emotionell och andlig intelligens. 

Här är Aftonbladets recension av Jordan Petersons 12 livsregler: ett motgift mot kaos. Här kan ni läsa Expressens recension. 

Superhjälten Löfven ska hjälpa oss
att fixa klimatet
och den vanlige mannen
måste hantera sin klimatångest.
Faksimil från Arbetet. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar