torsdag 22 november 2018

Jimmie Åkesson bestämmer i kulisserna

UPPDATERAT
Den låsning som alla partier har gått in i gör att Jimmie Åkesson (sd) bestämmer över politiken. Han kan sitta i kulisserna och iaktta. Inget parti har backat från sin position före valet, vilket gör att vi kan fortsätta så här utan regering hur länge som helst. I dag ska talmannen förhoppningsvis berätta hur läget är. Annie Lööf (c) har inte lyckats att göra något under veckan hon fick kommer han antagligen att säga. Och Sverige fortsätter utan regering. Nu har det gått mer än 70 dagar sedan valet. 

Det hänger nu på Löfven och Kristersson för de båda är tilltänkta som statsministrar. Men för att hålla sverigedemokraterna utanför allt så kan inte en regering bildas. Centern har nu försökt att få Kristersson till statsminister och samtidigt samarbeta med Löfven. Finns inte en chans att något sådant ska lyckas. Vi befinner oss inte i en krigssituation i landet - ännu kanske är bäst att säga - för eventuellt skulle en koalition över blockgränsen lyckas då. Om omständigheterna tvingar partier till det.

Inget parti har haft totalt egen majoritet i riksdagen utom åren 1940 och 1968 då socialdemokraterna hade det. Under alla andra år har partierna varit tvungna att komma överens. Men nu år 2018 ska inget parti ge sig. Annie Lööf har träffat miljöpartiet och Stefan Löfven under veckan. Hur det har gått ska hon rapportera i dag till talmannen klockan nio. 
10:13
Annie Lööf skulle tala om hur det hade gått redan 9:30 i dag, men hon dyker aldrig upp. Hon sitter kvar hos talmannen och låter alla vänta. Varför? Ja någon gång lär vi väl få veta.
10:34
Annie Lööf meddelade till sist att hon inte har lyckats. Det finns en låsning gällande statsminister. Stefan Löfven vill bli och Ulf Kristersson vill bli och de tolererar inte varandra. Hon har provat om miljöpartiet och Alliansen kunde komma överens, men det gick inte. Hon har haft tre möten vardera med socialdemokraterna respektive miljöpartiet. Annie Lööf har också undersökt om hon kunde bli statsminister med liberalerna och centern som regeringspartier och det gick förstås inte. Allt är tillbaka på ruta noll. Hon provade också om det gick att komma överens med socialdemokraterna, men naturligtvis inte. 
12:58
Talmannen ska prata med alla partiledarna per telefon i dag och i morgon klockan 10 meddelar han hur allt ska gå vidare. På nästa pressträff. Annie Lööf fick stå där ensam i dag och det syntes på hennes ansikte när hon kom in att det inte hade gått bra. Om Annie Lööf får bli statsminister så byter miljöpartiet sida påstår de. Bara goja. De har aldrig bytt sida fast de alltid har pratat om det. Politiskt spel.
13:29
Visst är det rimligt att nu också sverigedemokraterna tas in i samtal, som Jimmie Åkesson sade i dag efter kollapsen för Annie Lööf. Antingen det eller också ska talmannen driva fram ett extraval. Så tycker han. Fortfarande är riksdagen avlönad med drygt 65 000 i månaden per riksdagsledamot för att göra ingenting. Bedrövligt! Och partiledarna har ännu mer: Annie Lööf tjänade 2017 1,4 miljoner kronor. 
23.11.2018
Talmannen tänker nu låta Stefan Löfven bli omröstad en gång till i riksdagen för posten som statsminister. Men väntar en vecka drygt innan detta sker. Han aviserar att detta ska ske den 3 december och omröstningen ska ske den veckan. Stefan Löfven kan också be om mer tid innan aviseringen kommer. Statsministeromröstning är bra att få till innan budgeten ska gå till omröstning i riksdagen den 12 december. Talmannen upplever en viss otålighet bland medborgarna och han menar att det är önskvärt att nå ett resultat angående statsminister.
3.12.2018
Nej då det blir ingen omröstning om Stefan Löfven för han fick inte ihop någon regering. Han behöver mer tid! Jo han sitter ju som avgående statsminister så inte bryr han sig om hur mycket tid detta tar. Makten framför allt! Folket bryr vi oss mindre om. Dagens slogan. Här skrev jag tidigare om Annie Lööf


Annie Lööf kommer inte.
Hon var försenad med tre kvart
när bilden togs. 

Fast hon pratade länge och väl
med talmannen så får han tillbaka
bollen. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar