torsdag 15 november 2018

Klimatångesten med Björn Wiman

Propagandan för klimatet som vi har förstört är fullkomligt överväldigande. Och i Morgonstudion hos SVT i morse framträdde kulturchef Björn Wiman från DN och berättade om sin senaste bok Sent på jorden som handlar om att "högerpopulismen är en global dödskultur", som det är dags att göra slut på. Vad som krävs enligt Wiman är ett andligt uppvaknande och när var och en har fått den där "skärvan i ögat", som gör att vi kan se så går det inte att backa från uppvaknandet. 

Jag trodde han skulle få lite mothugg från någon i Morgonstudion, men icke. Där satt istället en nickande Emma Sundh som är influencer i och med att hon har startat Klimatklubben på facebook. Detta behövs för vi har alla klimatångest och klimatpanik, enligt klubben. Björn Wiman berättade hur duktig han hade varit när han blev inbjuden till en konferens i Tyskland. Han flög inte dit utan ville delta över Skype istället.

Personligen måste jag säga att ingenting drabbar mig av klimatångest. Vad vi än gör är fullkomligt försumbart. Förutom eliten då som alltid förtrycker andra människor. Jordens klimat är inte något vi påverkar i någon högre grad, men det är den frågan eliten driver för att att de ska slippa ha dåligt samvete över sina liv som innefattar ett stort förtryck av andra människor. Och det är helt galet att göra politik av något som vi knappast kan göra något åt och att beskylla varandra för klimatet. Och särskilt som Björn Wiman kastar ur sig "högerpopulismen". Eliten känner skuld och vill mildra sin ångest genom att trycka på alla klimatångest. 

Och naturligtvis var bränderna i Kalifornien på tapeten. En fullkomlig katastrof. Jo det har hänt ända sedan människor flyttade dit. På en yta mindre än Sveriges bor nu 40 miljoner människor. Det är klart att när skogen brinner blir det värre då. Och elbolag anklagas nu för att inte ha skött sina ledningar och därmed orsakat bränder. Mänskliga faktorn således. Och bolagens försummelser. Björn Wiman är en präst när det gäller klimatet. Det blir extra tydligt när han pratar om ett andligt uppvaknande, som han gjorde i morse. Och som sagt det fanns ingen som sade emot honom. Han vill förstås sälja sin nya bok. Och spä på allas ångest. Sent på jorden är annars poeten och diktaren Gunnar Ekelöfs bok från 30-talet. Wiman har snott titeln.

Här skrev jag tidigare om musikern Neil Youngs hus, som brann för andra gången. Kan möjligen bero på att han vill bo där brandrisken är stor. Han bor i Malibu precis som Miley Cyrus vars hus också förstördes i branden. Också Kardashianfamiljens hus har brunnit. 


Det brinner i Kalifornien.
Har det alltid gjort.
Människan gör det värre.
Inte klimatet.
Utan vädret. 

Faksimil från Google. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar