lördag 17 november 2018

Vi har tio år på oss innan helvetet är här

UPPDATERAT
Lustigt nog har vi alltid tio år på oss. Det har vi haft sedan åtminstone 1972 och jag minns att jag då hörde ordet ekologi för första gången och tyckte att det verkade bra. Men sedan dess har jag blivit en cyniker, en gapskrattande sådan, efter alla vansinniga påståenden. Men Aftonbladet är bra på att upprepa dem igen nu. Havet kommer att översvämma oss överallt. Det är rena syndafloden med ett par meter. Och jag skrattar lika gott åt detta för inte kommer detta att ske inte. 

Visst är det bra att vi värnar om miljön, men det görs i allt mindre utsträckning som jag har upplevt det. Här där jag bor sprängs och grävs och byggs nytt i en rasande takt. Allt beroende av att vi ska skydda miljön och skaffa kommunalt vatten och avlopp istället för privata lösningar. Det går inte att sätta sig emot. För fler människor ska hela tiden bo här. Människan är en invaderande art mycket mer än vilken växt eller vilket djur som helst. Jag sörjde faktiskt när jag såg klipporna sprängas bort. De som inlandsisen hade skapat och slipat så att de har fått den karektäristiska runda, släta formen och riktade åt det håll som isen kom ifrån.

Men som sagt nu ska vi varnas igen och ungdomen måste ju ha något att ha ångest för inför framtiden. Det har varje generation. För min generation var det atombomben och den var mer verklig för den kunde utplåna mänskligheten. Den fanns. Och som vanligt var det andra människor som låg bakom detta. Inte naturen, inte Gud utan människor. 
17:12
Eva Franchell i Aftonbladet vet att ett "globalt inferno" väntar oss. Jag orkar inte ens skratta när jag läser det. Det påminner alltför mycket om de predikningar om helvetet och vad som väntade syndarna där som prästerna skrämde mig med som liten.

Här skrev jag tidigare om kulturchefen Björn Wiman som vill sälja sin nya bok och som också har totalt gått in för att skapa klimatångest. Det lönar sig nämligen. 


FN har ropat "vargen kommer" sedan 1972 då det skulle bli
"svårt om inte omöjligt att få grepp om den
skenande utvecklingen mot katastrof", enligt Maurice Strong.
Han dog för tre år sedan
utan att bli sannspådd. 

Men han blev hedersdoktor
vid 53 universitet. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar