fredag 23 november 2018

Människor har bott på ön i 30 000 år utan kontakt

Hur kan en liten grupp människor bo på en ö utan kontakt med omvärlden och överleva i (minst) 30 000 år? Är det verkligen sant att det är så. Jo enligt många medier så är det så att de dödar alla som kommer dit med förgiftade pilar och spjut. De lär vara kring 150 stycken människor, som ständigt och utan problem överlever ensamma. Det är en stenåldersstam, som inte vill ha kontakt. Fast jag har bildbevis nedan att de ändå har haft kontakt med fartyg som har kommit dit. 

De lär ha kommit direkt från Afrika och härstamma från de första människorna. De är småväxta som man kan vänta sig av människor på en ö. Men varför har inte deras dna degenererats och alla fått konstiga sjukdomar, som människor som är nära anförvanter kan få? Frågorna kring dessa människor är många. Svaren få. Den senaste de dödade var en kristen missionär från USA, som skulle dit och omvända dem. Han hette John Allen Chau och dödades på stranden. Rena självmordet att bege sig dit. Här skriver familjen om honom på Instagram. Han blev 27 år. Vila i frid!

En kontakt med vita var 1880 då den brittiske sjöofficeren Maurice Vidal Portman tog med en familj därifrån med två barn, men föräldrarna till barnen blev sjuka och dog.  De hade knappast något immunförsvar mot alla bakterier och virus som engelsmännen bar på. Barnen togs tillbaka till ön. Indiska regeringen har försökt att lämna gåvor på stranden till öborna, men de tas inte emot särskilt väl. Hoten från de infödda gjorde att försöken till kontakt upphörde. Är aggression något som finns i vårt dna från början? Svårt att säga. Vi vet för lite. Nyfikenhet verkar vara medfött. Och att vi lär oss av våra misstag. 

Här är alla kontakter med ön genom århundradena. 
New York Times skrev om öns kontakter med omvärlden förra året. 

Här har antropologen T N Pandit kontakt med öborna.
Det var flera gånger fram till 1991.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar