lördag 21 augusti 2021

Den dagliga skottlossningsrapporten

 UPPDATERAT

Vi kan behöva ha ett stående inslag i varje nyhetssändning från vår statliga television SVT om skottlossningar. Det skulle få tonvikten att vila vid vad som händer i samhället på ett helt annat sätt. Det sker sådana yttringar av kriminalitet varje dag i vårt fina och fridfulla land. Men som inrikesminister Damberg sade: vi är ju så många i Sverige så risken att träffas vid skjutningar är inte så stor. 

Så kan man naturligtvis inte resonera. Det är totalt cyniskt av en minister. Varje offer är ett offer, som ska försvaras och få rättvisa i vårt lagliga system. Snart har vi inte längre något sådant som en allmän lag, som gör att det känns tryggt att bo i landet. I natt dog ännu en ung man i Fittja genom att bli skjuten. Det är vardag i ett land, som har haft fred och inte varit i krig på mer än 200 år. Så kan det inte fortsätta. 

Vi kommer snart till en brytpunkt, där de anhöriga tar till vapen själva, för de kan inte lita till att statsmakterna hjälper dem. Det blir då rätt att göra uppror mot den stat som inte kan försvara sina medborgare. Redan har medborgare ute i landet tagit över mycket av polisens göromål genom att informera varandra om de kriminella i trakten och vad de sysslar med. Det gäller att vara på tårna för att få behålla sina ägodelar. 

Men för att återgå till dessa de värsta brotten: mord på andra människor. Jag skrev till justitieminister Morgan Johansson för två år sedan i mars och berättade att morden är fler än statistiken säger enligt Brå. Jag har fortfarande inte fått något svar på det brevet. Han aktar sig noga för att kommentera med något vettigt, vilket naturligtvis inte ministrar heller brukar göra. De gånger jag har fått svar från departement har det varit något utslätat och byråkratiskt svar. 

Jag hade då räknat mord, som förekom i landet i tre år och kommit fram till att det var tre i veckan och inte två som Brå ville ha det till. Sedan dess har Brå marginellt höjt sina siffror och i år kom de fram till att det var 124 fall av dödligt våld i landet år 2020. 

Sverige ligger högst i Europa när det gäller våld med skjutvapen, vilket Brå också konstaterade tidigare i år. Vapnen kommer fortfarande från Sydeuropa och det krig som utspelade sig på Balkan, samt att ofarliga vapen - till exempel startpistoler - byggs om för att bli skarpa och dödande vapen. 

Vad ska vi då göra åt att ungdomarna mördar varandra och ibland också andra, när kvinnor och barn råkar komma i vägen. Eller en polis, som också har skett. Brott har blivit vanligare överhuvudtaget bland ungdomar.  Ungefär hälften av alla tonåringar blir utsatta för något brott under ett år samtidigt som ungdomar också utför brott i samma utsträckning. Det är skrämmande siffror. 

Toppen på detta isberg är de skjutningar, som medför allvarliga skador eller mord bland ungdomar. Naturligtvis måste Sverige ändra lagarna. Det går inte att låta ungdomar slippa undan med motiveringen att deras hjärnor inte fungerar förrän de är 20-25 år. Frontalloben är inte utvecklad förrän då. Den är extra viktig vid uppmärksamhet, beslutsfattande, förutseende och reglering av beteeende plus känslor. Detta betyder att vi har mänskliga robotar som går omkring i tonåren, som enligt vetenskapen inte kan annat än ta till vapen när någon äldre säger så. 

Eftersom inte vuxenvärlden i allmänhet kan avhålla tonåringar från att bli hjälpredor åt äldre och utföra de grova brott som myndiga personer inte vill göra, för de vill inte ta straffen, så måste lagarna ändras så att de kriminella hålls borta från gatorna under längre tid än nu. Då skulle också tonåringar få ett kvitto på vad som kommer att hända när de utför grova brott. 

Det senaste grova brottet utfört med kniv av en 15-åring, där en lärare råkade komma i vägen, är ett typexempel på icke-tänkande och omogenhet. Han sägs enligt försvarsadvokaten vara djupt ångerfull. Ett exempel på att hjärnan hos honom inte fungerade och uppvaknandet sker efteråt. Vi kan inte ha mänskliga robotar gående omkring i Sverige, vilka likt zombies attackerar utan eftertanke. Denne 15-åring kommer inte att få något straff att tala om eftersom han är så ung. Han kan som värst räkna med sluten ungdomsvård, där han låses in med andra dömda ungdomar.

22.8.2021

Det finns 250 öppna mordfall bara i Stockholm som inte är avslutade och där ingen gärningsman är funnen. Jag har alltid undrat hur Brå tar upp dessa i statistiken. De säger att de vill ha en förundersökning innan de är beredda att sätta ett fall i statistiken. Förundersökning kan inledas och läggas ned, men Brå ska ha en avslutad sådan antar jag. Dessa öppna mordfall som är under utredning och som polisen inte hinner med eller kan avsluta tas väl inte med då? Det blir en mycket sned statistik i så fall. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar