onsdag 18 augusti 2021

Över 100 mm regn är inte ovanligt på ett dygn

UPPDATERAT

 Nu har det regnat i Gävle bland annat och lågt liggande terräng med asfalt är översvämmat. Jag har letat fram SMHI:s nederbördstabell över de värsta skyfallen i Sverige under 50 år. Men det har inte alltid funnits mätstationer, som har kunnat mäta detta regnande, som alltid har fallit över marken i Sverige. Det har inte med klimatet att göra, utan är just väder. Förr i tiden när vägarna inte var asfalterade märktes inte regnandet på samma sätt. Asfalt kan dock inte svälja regn. På 50 år hinner många nya hus byggas och många nya asfalterade vägar tillkomma. Inte så märkligt då med översvämningar. Lösningen på detta är att ordna mer avrinning från vägar. På Vattugatan i Gävle översvämmades nu källaren. Källare ligger ofta under markytan och är det första som blir översvämmat. 

12:51

Ett studenthus har underminerats i Gävle i Kungsbäck och jorden under huset har spolats bort. Inte något bra bygge med andra ord. Något barackliknande som har lagts på betongbitar ovan jord. Huset har helt enkelt inte någon förankring i marken. Dessutom ligger det lågt. Husen där har byggts 2015, men ingen tänkte på vatten i form av regn. Uppenbarligen. Lösningen heter dränering och att vattnet leds bort från husen. 

På sid 13 finns fler orter med över 100 mm regn inom ett dygn. Tryck på texten med SMHI:s nederbördstabell där uppe så kommer ni dit. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar