torsdag 19 augusti 2021

Här är hela Långt-bort-i-stan

UPPDATERAT

Det finns massor av länder som afghaner kan fly till i närområdet, så varför ska de komma hit till Sverige? Storbritannien har lovat att ta dit 20 000 kvotflyktingar under de närmaste åren, men de har mer än sex gånger så stor befolkning som Sverige, som kan ta hand om dessa. Till Sverige borde i så fall komma ungefär 3 000 i form av kvotflyktingar. Och inte genast utan utspritt på flera år. Men naturligtvis ska vi låta tolkarna komma hit, som har arbetat för svenska medier och andra. Dessa är inte fler än ett par hundra, eller lite fler med familjer. Men som sagt om afghaner inte vill stanna i sitt eget land finns det många länder runt Afghanistan där de kan leva, bo och arbeta. 

Islamistisk terror finns inte i alla dessa länder ännu åtminstone. Hela området behöver gå framåt i tiden när Afghanistan nu troligen har backat till 600-talet och till krigsherren Muhammed. Han var ingen fridsfurste som Jesus, som fick en stor del av världen att gå mot bättre tider. Trots vissa bakslag genom olika kyrkors förtryck. Militär har alltid tagit över i ett land som inte har någon stabilitet. Eller också kriminella. 

Sverige är inte där ännu även om vissa nyheter tyder på en sådan utveckling. Vi har också många länder vi kan fly till. Välutbildade som folket är och ännu så länge är migrationen inte besvärande för folkets egen makt. Helt klart kommer vi att byta regering nästa år, men till dess så kan miljöpartiet orsaka rätt stor skada. Det partiet kräver nu att regeringen ska låna miljarder för att satsa på klimatet. Sverige är redan skuldsatt genom pandemin, men nu ska miljarderna rulla ännu mer. 

Inom EU råder också migrationskommisionär Ylva Johansson EU att hjälpa till i grannländerna och i Afghanistan innan flyktingströmmarna står vid våra gränser. Hon har tydligen nyktrat till sedan kravet var att alla EU-länder skulle vara som Sverige och ta emot alla som ville dit. Detta upprepade regeringen som ett mantra under lång tid. Tillnyktringens tid är här. 

20.8.2021

Naturligtvis har Per Brinkemo rätt när han skriver i Bulletin att Afghanistan aldrig har varit en nation. Det är klanstyrt ungefär som Sverige var förr i tiden genom olika hövdingar på vikingatiden. Då fanns inte Sverige utan det var uppdelat i olika maktsfärer. För tusen år sedan bestod Sverige av olika landsdelar med olika lagar och det var först Gustav Vasa som på 1500-talet enade Sverige och införde en gemensam lag. Därifrån kommer statsmakten som i dag styr oss. 

Den utvecklingen kommer inte Afghanistan att genomgå ännu för där hindrar också geografin folket från att gå från stammar och klaner till ett folk. Landet som har fått en alldeles för stor befolkning nu för att kunna försörja alla - från 10 miljoner på 60-talet till närmare 40 miljoner nu - utan kommer att bli beroende av omvärldens hjälp. Det lutar hur som helst åt katastrof eftersom omvärlden nu inte vill bidra i så hög utsträckning som förut. Afghanistan är världens största producent av opium och miljarder går in i landet genom exporten av denna narkotika, som kan omvandlas till heroin.  Inga kommentarer:

Skicka en kommentar