måndag 16 augusti 2021

Svenska familjen fast i Afghanistan

UPPDATERAT

 Jag läser med stigande förvåning om svenskan Robina Ansary - hemmahörande i Skogås - som är fast i Afghanistan i Kabul. Hon och familjen har begett sig dit under föräldraledigheten för att ha det mysigt i hemlandet. Den yngsta av hennes tre barn är sex månader. Hon och familjen ska åka hem i slutet på augusti, men nu vet de inte hur det blir. Så oansvarigt att ge sig iväg till ett land där talibanerna tar över. Sedan den 5 augusti har alla uppmanats av UD att ta sig hem till Sverige från Afghanistan, men den här familjen har tydligen inte haft någon koll. 

Flygplatsen hålls ännu så länge av amerikansk militär, men familjen vågar inte gå ut. Så hur ska de kunna ta sig till flygplatsen? De har litat på att svenska myndigheter ska ta hem dem, men inte i det här läget. Inte något bra föräldraskap att ge sig iväg med tre små barn. Det äldsta är fem år gammalt. Vad jag förstår har man inte rätt till föräldrapenning annat än inom EU från Sverige. 

13:38

Afghanistan är sedan 2013 mottagarlandet, som får mest bistånd av Sverige. Men nu säger utrikesminister Ann Linde att hon ska se över detta. Men i går eftermiddag sade hon att hon skulle hitta vägar för att fortsätta ge bistånd till demokrati och humanitära ändamål i landetMen det skulle inte gå till talibanerna. Finns det någon annan att ge det till nu?

16:26

Här skickas biståndsminister Per Olsson Fridh (mp) fram för att säga att nu måste regeringen se över biståndet till detta land. Men det är viktigt att fortsätta stödja kvinnor och barn. Ja just det. Fast det är nog svårt att ge dem något bistånd utan att talibanerna går med på det, vilket de inte har någon anledning att göra. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar