onsdag 22 november 2023

Finns det religioner om hundra år?

 I Argentina finns mennoniter, som är en sekt inom kristendomen, som grundades på 1500-talet och som fortfarande finns. De lever ett strikt liv utan alltför moderna bekvämligheter. Amishfolket är en gren av denna protestantiska religion. Alla män har likadana kläder och så också kvinnorna. De lever ungefär som resten av världens befolkning gjorde för hundra år sedan. Men dessa kristendomens sekter blir inte våldsamma och tar inte till vapen för att betvinga resten av världen. 

Tvärtom så lever de stillsamt med sina egna regler vilket kan få ungdomarna att längta därifrån och de kan uteslutas eller lämna om de bryter mot reglerna inom denna religion. Men en familj blev uteslutna för att de hade en mobiltelefon. De sökte sig bort och till en annan grupp av samma religion för de kunde inte tänka sig att leva utanför gruppen. Kvinnorna tar hand om barnen och hemmet medan männen sköter odlandet av grödor. Ungefär som min mormor och morfar levde för hundra år sedan. 

Skillnaden mot islam är att dessa kristna sekter lever i sin egen miljö utan önskan att inkräkta på någon annans levnadssätt. De vill enbart leva på sitt sätt. Men islam är en krigarreligion. Muhammed var en krigare och utförde också en massaker på judar i Medina år 627 för att de inte anslöt sig till honom. År 630 intog han Mekka och förstörde statyerna av alla de gudar som tillbads bredvid Allah. Islam har sedan dess försökt erövra världen. Både religiöst och politiskt. Därför blev det också en massaker på israeler den 7 oktober 2023. Den största sedan Förintelsen. 

Naturligtvis kommer religioner att finnas om hundra år, men det vore önskvärt att var och en kunde välja själv vad den vill finna ut ur denna skog av delvis motstridiga budskap. Och skilja på politik och religion. Denna andliga utveckling unnar jag verkligen mänskligheten. 

Mennoniterna är ett fredligt folk och lever på gammaldags vis. De kom ursprungligen från Nederländerna.
Den här mannen, som är mennonit, hade byggt en bil för att fortare kunna färdas än med häst och vagn. Men när han upptäcktes fick han skruva isär den. Bilderna är faksimil från Axess TV. 

1 kommentar:

  1. Vore väl bra med klargörande bevis på vilka Gudar som är och/eller har
    varit verksamma i olika delar av världen vid olika tidpunkter. Vad har t ex
    de romerska gudarna för sig nu förtiden ?

    SvaraRadera