fredag 21 augusti 2015

En nymornad nyhetspanel

I morse diskuterade Nyhetspanelen i SVT med skräck i blicken den situation som eventuellt har uppstått med att sverigedemokraterna är största parti. De hade inte något särskilt att säga: Karin Pettersson Aftonbladet, Anders Björk moderat och Peter Wolodarski DN. Fortfarande har de inte kommit fram till att det är folket som tycker så här, utan det är de olika partierna som politiskt sett har misslyckats menar de. Och förstås medierna, som ständigt pratar mot sd, som inte har nått fram med sitt budskap. Folket tycker vad de tycker trots att eliten inte tycker att de ska tycka så. Varför får de då inte göra detta? Nej de ska tycka som experterna bestämmer. Lyssna på överheten.

Personligen har jag alltid tyckt att människor faktiskt får tycka vad de vill. Det är grunden för demokrati. Och denna yttrandefrihet som har sina rötter i 1700-talet är bra. Martin Borgs undersökte hur mycket olika sajter delades i samband med morden på Ikea i Västerås och upptäckte att de sajter som kallas främlingsfientliga som Avpixlat, Fria Tider och Nyheter Idag fick lika många delningar eller till och med fler än SVT och SR:s sajter tillsammans. Och vad är det med det?  Är det så förskräckligt? Det är bra att människor tar reda på vad som händer. Så tycker jag.

Pressombudsmannen Ola Sigvardsson är bekymrad över denna utveckling för det betyder att yngre personer söker sig till andra medier än de traditionella. Dessa icke traditionella sajter drivs enligt PO av politiska motiv och en agenda istället för att söka sanningen. Ola Sigvardsson menar också att dessa sajter hotar vår traditionella yttrande- och tryckfrihet. För vi får den av politikerna och de kan bli tvungna att inskränka den ifall inte människor kan uppföra sig ordentligt. Ännu en som tycker att allt ska komma uppifrån.

Ola Sigvardsson har en bakgrund som kommunist och startade KU, kommunistisk ungdom. Jobbade för tidningen Rödluvan. Jag förstår att han kan börja tänka hotfulla tankar om att inskränka människors yttrandefrihet och tryckfrihet. PO ska inte hota med sådant tycker jag. Inte ens när medier avslöjar vilka de var, som befann sig på Ikea den dagen dubbelmordet ägde rum. Att de var asylsökande från Eritrea. Detta behövde allmänheten få veta för att kunna förstå vad som hade hänt.

Jag tycker inte att pressen alltid strävar efter sanningen. Det är verkligen inte sant och det finns alltid en agenda bakom nyheter också. Att påstå något annat är att ljuga. Journalister sitter varje dag och väljer ut nyheter och presenterar dessa utifrån sina egna kulturella och politiska bakgrunder. Självklart är det så. På något annat sätt går det inte att arbeta för ett subjekt, som varje människa är. Snabbheten i publiceringen på en dagstidning som DN gjorde också att kårandan bestämde när jag jobbade där. Den sög man åt sig och fattade man inte så blev man upplyst. Många tysta överenskommelser och dessutom uttalade fanns det om hur och vilka artiklar som skulle publiceras. Och så är det naturligtvis fortfarande.

Här gjorde Resumé en genomgång av höjdare inom pressen och andra medier och beskrev vilken kommunistisk bakgrund de hade.


Så här framställdes Avpixlat för ett par år sedan av Slutpixlat
en sajt som är för det mångkulturella samhället

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar