måndag 10 augusti 2015

Mord på Ikea

UPPDATERAT
Det låter som titeln på en dålig deckare, men hände sig i dag i Västerås. Två mördade, en man och en kvinna och en skadad. Två anhållna varav den skadade en av dem. Männen som utförde detta är födda 1979 respektive 1992. Den misstänkte född 1992 greps i en busskur en kvart efter mordet.

Det verkar inte som offer och gärningsmän kände varandra. Så nu går det inte längre att åka och handla på Ikea för det kan finnas knivmördare där? Vi får hoppas att detta får sin upplösning fort och att vi får veta att det var ett par enskilda galningar. Sådana som aldrig mer kommer att finnas på Ikea varken i Västerås eller någon annanstans. Varuhuschefen säger att det var den värsta arbetsdagen i hans liv. Kan tro det. Ikea Västerås stängde för dagen till följd av vad som hände. Stängt också i dag tisdag.

Här kan ni se när den yngre gärningsmannen grips på en busshållplats. Och kanske se om han är afrikan, som det ryktas. Det sägs också att de två andra männen var afrikaner medan kvinnan var vit. Hon lär ha varit i 20-25-årsåldern. 
11.8.2015
Det var mor och son som mördades på Ikea enligt vad som avslöjas i dag. Kvinnan var 55 år och sonen 28 år. Ryktena talade således inte sant om detta, men fortfarande vet vi inte vilket ursprung de hade. På bilder från SVT när den skadade mannen bärs ut på bår syns det dock att han är svart.  Kvinnan och sonen var i Västerås på semester. De bodde i en annan del av landet. Dock hade de anknytning till Västerås. Fortfarande sägs att de fyra inte kände varandra. Fortfarande är det ett vansinnesdåd. Här är vad polisen säger om fallet.
9:57
Den anhållne 23-åringen är hemmahörande på ett asylboende i Arboga. Han kom för någon månad sedan från Eritrea.
10:48
Den andre misstänkte mannen född 1979 är hemmahörande på samma asylboende Kallstensgården. Polisen har sökt igenom två rum. De mördade är hemmahörande utanför Skellefteå, i en by där. Kallstensgården i Arboga brann i vintras, men har nu rustats och öppnats för att ta emot 75 asylsökande.
11:35
 I polishuset i Västerås blir det pressträff klockan 12. Den 35-årige anhållne mannen opereras just nu återigen i Västerås. Hans tillstånd är kritiskt och livshotande.
12:20
Polisen bekräftar det ni kan läsa ovan. Jo de misstänkta var boende på asylboendet i Arboga, jo de mördade hör hemma i Skellefteå. De båda anhållna är från Eritrea och bor på flyktingförläggning. Polisen säger helt enkelt så lite som möjligt tills allmänheten redan vet det och då bekräftar de. Polisen har hittat knivar och bekräftar också detta. Det är nog klokt med tanke på all ryktesspridning. Kriminologen Jerzy Sarnecki spekulerar lite försiktigt om motivet till dåden, att det kan ha varit någon konflikt, som eventuellt uppstod i situationen. Psykiskt sjuka är de således inte? Jo sådana här människor är inte friska, säger han. Kan också vara påverkan av droger, säger han: alkohol eller narkotika. Mindre sannolikt med en attack helt utan motiv, menar han.
14:25
Det finns inga politiska motiv till morden, men nu höjs säkerheten nationellt. Lite motstridiga uppgifter från polisens sida, som samarbetar med Säpo om detta. Bevakningen runt om i landet ska förstärkas på flyktingförläggningar för det kan finnas en hotbild mot dem. Det finns anledning att ta ett "större helhetsgrepp och vidta trygghetsskapande åtgärder för alla som finns i Sverige". Det säger polisens kommenderingschef Per Ågren. Jo, det kan man hålla med om. Kan jag ringa och få lite bevakning då? Är min upplevelse av otrygghet det som styr? Nä, det tror jag ändå inte på. Polisen kanske vet mer än de säger. 
17:14
Ett fackeltåg mot rasism utanför Ikea i Västerås verkar vara inställt. Sidan är borta. 

Fackeltåg mot rasismen 13/8 - Facebook

https://www.facebook.com/events/1595079520756723/

Efter det hemska dådet på IKEA i Västerås kraftsamlar vi nu i ett fackeltåg mot rasismen. Det är i denna svåra stund ytterst viktigt att vi fokuserar på rätt saker och ...

Här är Google Cache-versionen av den sidan: 
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://www.facebook.com/events/1595079520756723/

Här skrev jag om att statsministern var i Västerås när dubbelmorden ägde rum. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar