söndag 16 augusti 2015

Sveriges bilar brinner

UPPDATERAT
I Eskilstuna anlades bränder redan i tisdags i en bilfirma, men det är inget som rapporteras så särskilt eftersom det brinner varje dag i Sverige. Särskilt bilar. Då brann ett tiotal bilar. Men nu är det en storbrand i denna bilfirma, som betecknas som grov mordbrand. Detta eftersom branden är i ett tättbebyggt område. Hela bilfirman kommer att brinna ned. 

Ingen vet egentligen hur många bränder som är anlagda, men rent procentuellt kan så många som 40 procent vara det. Av alla bränder. Bilbränderna i Sverige har gått från några hundra på 90-talet till tusentals numera. I veckan brann det i Skåne och de flesta gärningsmän går fria. Omkring 90 procent av bränderna klaras inte upp. Antalet bilbränder i Göteborg har fördubblats på ett år. Stockholm drabbas varje år av omkring 500 bilar som brinner. I Södertälje brinner kring 100 bilar varje år. Likaså i Uppsala, där brinner också kring 100 bilar per år. Förra året till och med så många som 128 bilar.
4:25
Och bränns bilarna inte upp så sprängs de, som i Helsingborg i natt.
12:22
Så brinner Eksjö och en 25-årig kvinna har dött i branden. Har en kusin som bor i trähus på Arendt Byggmästares gata, den korsar Vaxblekargränd där det brinner. Jag hoppas de 80 brandmännen kan få stopp på branden. Eksjö har flera hundra år gamla trähus. Brandorsak ännu okänd. Tvåhundra personer har evakuerats. Presskonferens klockan 13 och allmänheten informeras i kyrkan vid Stora Torget klockan 14.
12:45
Försiktig optimism att kanske branden är under någorlunda kontroll. Det är ett kvarter med hus på 25 gånger 25 meter, som brinner. "Bara" 745 kvadratmeter således, inte ens halva min tomt, men tättbebyggt med gamla trähus i två våningar så är många människor illa ute. 
19:18
Faran är över, men eftersläckning kommer att pågå hela natten. Många kan återvända till sina lägenheter. Det luktar stickande fränt i kvarteret, men branden är i stort sett släckt. En förundersökning om mordbrand är inledd, men det görs alltid när människors liv har varit i fara och här dog ju en kvinna. Det betyder inte att det är mordbrand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar