tisdag 4 augusti 2015

Gå en timme i veckan så dör du inte

Det säger den senaste studien till de som är över 60 år. Hur kan man röra sig så lite, undrar jag? En timme? I veckan? I går tog jag ned delar av växtligheten igen på tomten. Det tog ungefär halva dagen och mycket gående och klättrande på stege fram och tillbaka. Naturen måste varje år tuktas en smula och särskilt i år när det har regnat mer än det har varit sol. Naturligtvis tog det mer än en timme och om jag inte rör på mig blir jag rastlös. 

Denna rapport från Frankrike som rör 120 000 personer säger att det blir 22 procents mindre dödlighet om människor rör sig något. Detta i jämförelse med de som inte rör sig alls. Ja, då måste de ju redan vara sjuka och helt stilla eller tillbringa dagarna sittande på barer och drickande med kompisarna då? Fast dit måste de väl ändå ta sig per fot? Visst är det tokigt med alla dessa rapporter om vår hälsa. Och ändå dör vi, skulle man kunna säga. Det är ofrånkomligt, men naturligtvis är det roligt att vetenskapsmän har jobb och kan konstatera att en smula rörelse håller livet i gång.

Kaffe är skadligt för magen, men å andra sidan är det bra för hälsan för det innehåller antidoxidanter som tar bort skadliga ämnen, som ger cancer, hjärt- och kärsjukdomar och diabetes 2, plus då att det förbättrar minnet. Likadant är det med te. Dock skulle hundra koppar kaffe orsaka vår död. Vem dricker så mycket? Det går att dö av för mycket vatten också. Det har hänt. Njurarna klarar inte någon som dricker liter efter liter och då svullnar hjärnan och medför desorientering och till sist död. Drick inte mer än sex liter på en och samma gång. 

Ett husdjur är bra för hälsan också. En hund som viftar på svansen och ger ovillkorlig kärlek eller en katt som vill smekas är bra för att den finns där. Men å andra sidan släpar de in fästingar om de får gå ute och de kan ge dig sjukdomar. Katter kan sprida toxoplasma och det kan vara farligt för gravida kvinnor att handskas med kattlådor och avföringen från katter. Kan vara upphov till skador hos fostret eller missfall.

Så där är livet. Det är farligt om man ser det så. Man kan ju dö. Å andra sidan kan man säga att om man låser in sig i ett hus och lever helt och hållet efter alla hälsans regler så får man ett mycket tråkigt liv och dör i alla fall så småningom. Bättre då att ge sig i kast med alla utmaningar som kan finnas där ute. Lev som du vill och som du kan. Precis som vår äldsta har gjort i släkten. Hon är 95 år. 

Här är Naemi äldst i vår släkt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar