lördag 22 augusti 2015

Fattiga barn får ingen semester

UPPDATERAT
TV4 hade som nyhet i morse att 380 000 barn i Sverige har så fattiga föräldrar att de inte har råd att åka på semester, inte ens till en camping. En mamma framträdde med sin lille ljushårige pojke och berättade hur kärvt det är. De är beroende av bidrag för minsta lilla resa. Sverige backar, för när jag var liten så fick vi vara på semester hela somrarna på 50-talet, hos en bondfamilj. Detta för att mamma skulle kunna jobba och vara lite ledig själv från oss. 

Men numera så satsas det på andra barn. De 12 000 ensamkommande barn som beräknas komma hit till Sverige i år kostar lågt räknat 2 000 kronor per dygn i omhändertagande. De måste ha tillsyn dygnet runt och få mycket hjälp. Inga svenska föräldrar kan räkna med den hjälpen. De måste ta hand om sina barn på egen hand eller luta sig mot låga bidrag från stat, kommun eller frivilliga hjälporganisationer. De barn som kommer utifrån kostar miljarder och är mycket mer värdefulla än våra inhemska barn. Så har vi bestämt det.

Enligt socialdemokratiske advokaten Thomas Bodström kan dock alla fattiga få tiggeritillstånd i framtiden och tigga ihop lite mer på gator och torg. Även fattiga barn kan få den hjälpen enligt honom. Vissa tider och platser ska enligt den tidigare justitieministern kunna avsättas för tiggeri. Han vill backa ända till början på 1900-talet. 
15:59
Omkring 83 procent av hyresgästerna stannar hemma i Sverige på sommaren och på semestern. Kring hälften av dem tillbringar tiden i lägenheten. Det är en ökning med 36 procent jämfört med för fem år sedan. Ju äldre man blir desto mindre troligt att man lämnar Sverige. Bara tre procent gör det av de som är över 69 år. Klyftorna i befolkningen har ökat och mest för de som bor i hyreslägenhet. De har fått inkomsthöjningar på 15 procent det senaste decenniet medan de som har eget ägt boende har fått det dubbla 30 procent.
Maria Holmberg och hennes barn fick åka på semester tack vare bidrag från frivilliga.
Här med yngste sonen. Skärmavbild från Nyheterna på TV4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar