lördag 15 augusti 2015

Tyvärr ökar våldet

UPPDATERAT
Den senaste veckan har fyra människor mördats. Två på Ikea, där vet vi att mördaren, som har erkänt, är från Afrika. En i Vårgårda, där vet vi att den misstänkte mördaren är från Afrika. Ett mord i Uddevalla där vet vi att de misstänkta bröderna är födda i Sverige med föräldrar från Libanon. 

Om lika många mördades varje vecka i fortsättningen i år i Sverige skulle statistiken ryka all världens väg, men den nyaste statistiken, som uppvisas för att lugna allmänheten gäller 2014. Då mördades 87 människor eller utsattes för dödligt våld, som det heter.

Det är allmänt känt att de flesta brottslingar i Sverige kommer från andra länder. De flesta från Balkan. Lisa Holms misstänkte mördare är från Litauen. Ligor härjar i Sverige och de flesta kommer från Litauen. På andra plats ligger Polen. Även från Rumänien kommer ligor som gör seriebrott. 

När det gäller skottlossning har allt gått över styr i Göteborg. Och på andra ställen. Handgranater kan importeras fritt för de räknas inte som vapen. Vi har fått mer än 30 sprängningar i Malmö det senaste året. Det är klart att människor oroas av det ökande våldet hur mycket statistik medierna än tillhandahåller, som säger att våldet har minskat. Människor lever i nutid.

Det säger sig självt att en folkomflyttning i världen, som inte tar slut på grund av krig i Mellanöstern och i Afrika gör att också Sverige drabbas. Särskilt sedan vi tycker så synd om alla i världen. Jag har lite svårt att få ur huvudet den replik, som en polisman fällde efter Ikea-morden: mördaren måste ha varit utsatt för svåra trauman för att göra detta. Ja han skulle avvisas till Italien, men blev tyvärr inte inlåst fast han hade avvikit tidigare när han hade sökt asyl i Sverige och fått avslag. 

Det är klasskillnader som gör att människor blir så förtvivlade att de tar till brott. Jo, det går alltid att säga när tågen stannar för att koppar stjäls. Det går att säga om alla brott. Men säg det då statsministern. Berätta nu i morgon i Vasaparken hur synd det är om hela världen och att vi måste ta hand om den. Att ni tyvärr måste höja skatterna för att ni har en del utgifter för alla illegala och brottsliga människor som befinner sig i Sverige.
16.8.2015
Här skriver Peter Wolodarski en svajig ledare om pressens skyldighet att rapportera. Naturligtvis gör journalisterna alltid allt för att ta reda på vad som har hänt och rapporterar detta till läsarna. Han borde ha strukit meningen där han frågar sig själv: "Om en man dödar sin före detta flickvän, som precis blivit gravid, är det viktigt att lyfta fram var han är född när det kanske är frågan om ett svartsjukedrama?" Genom att skriva detta lämnar han ut offret för vi har läst om mordet i Vårgårda och han menar tydligen också att det inte är så viktigt att den efterlyste är född i Kongo. Han bodde ju i Sverige och ex-flickvännen hittades till och med i hans lägenhet. Och han menar att polisen varnar för lynchstämning. Åtminstone är det ledarens rubrik. Nä, men han själv piskar upp stämningarna genom sitt sätt att skriva. Han begriper det inte ens. Sorgligt! Svartsjukedrama crim passionel ger lägre straff i vissa länder. Tycker Wolodarski vi ska ha det så också? Han är inne och tassar på en jämförelse mellan offret och förövaren. Visst är det mest synd om den stackars mannen från Afrika?
19:27
Och här kom det femte mordet för veckan: en 42-årig kvinna har hittats mördad i en mans lägenhet i Malmö. Själv körde han ihjäl sig i sin bil, rakt in i ett träd i fredags. Inga bromsspår. Efter detta femte mord är det nog dags att hålla lite koll på alla mord. De är fler än man tror.
17.8.2015
Här berättar Expressen i klarspråk om vem det är som är efterlyst i hela Europa för mordet på ex-flickvännen. Det är således Loran Guy Mogi det handlar om. Det är bra att Expressen tar bladet från munnen nu när han är häktad i sin frånvaro. 1 kommentar:

  1. Så här känner och tycker de flesta svenskar. Sen finns det en väldigt liten men högljudd elit som tycker precis tvärtom. Bra skrivet Ann Helena.

    SvaraRadera