fredag 19 mars 2021

Den kulturella importen av hedersförtryck

 UPPDATERAT

Män, som har skolats in i det kollektiva medvetande, som säger att kvinnor är horor, att de inte får visa sig i baddräkt, att de inte får prata med pojkar, att de måste lyda sin far i alla lägen, kan inte bryta detta själva. De måste få hjälp. Det berättar journalisten Elaf Ali, som kom hit som fyraåring från Irak med sin mamma. Ett år senare kom hennes pappa. Hon följde alla regler för att inte bli dödad av sin pappa i Sverige. Detta förtryck får inte omtalas för det ska hållas inom familjen där alla är med på det.

Den kulturella påverkan sitter så djupt för det handlar om makt. Den makt som män ska ha över kvinnor, som alltid ska vara underordnade. När Elaf Ali pratade med en pojke i videobutiken och hennes pappa kom på henne, släpade han ut henne därifrån och sade att han skulle ha dödat henne om de hade varit i Irak. Elaf Ali behövde inte klä sig i burka eller ha slöja. Förtrycket var ändå mentalt, psykiskt och fysiskt genom hela hennes barndom. 

Att prata om hedersnormer är rasism i dessa kretsar. För detta är en så djup del av människor att de inte kan ta ett steg tillbaka och se på vad de gör. Dock har Elaf Alis pappa ändrat sig nu efter 30 år i Sverige. Det kan ha att göra med dottern, som gjorde sig fri och vågade ha shorts och linne på sig till sist när hon var myndig i 20-årsåldern. Enligt henne så behöver dessa män gå igenom en omvandling och ju längre tid de befinner sig i Sverige desto troligare är det. Hon växte upp i Kristianstad och det behövs en omvandling av hela synsättet både där och i Malmö.

Elaf Alis släkt reagerade dock på hennes lättklädda bilder på Instagram och skickade dem till hennes pappa för att ställa honom till svars. Detta var bara ett par tre år sedan. Hela släkten är således indragen i detta tänkande och inte minst kvinnorna. Det finns det många exempel på. Jag har skrivit om det här, hur vänsterpartiets Rossana Dinamarca förnekade att det fanns något sådant som hedersförtryck. Och hur Fadimes pappa förklarade varför han sköt och mördade sin dotter. 

14:34

Här kan ni läsa en skrämmande redogörelse för vad som händer med barn i händerna på släkt och pappor, som ska kulturellt indoktrinera dem. Ett exempel är en nu 12-årig pojke som uttrycker extrema tankar kring religion, domedag, självmordsbombare och blodbad. Han har inte utsatts för våld hos IS våld utan hos släktingar i Egypten och Turkiet. Den här boken kommer ut nästa vecka. Elaf Ali har skildrat sin uppväxt och hur hon har behandlats enligt hedersförtryckets lagar i Kristianstad under sin uppväxt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar