lördag 27 mars 2021

Växlingskontor används till terrorism och knarkhandel

 Att det urgamla hawalasystemet används till skum verksamhet är ingen nyhet. Detta system som används i arabvärlden och i Afrika plus Indien har flera gånger varit uppe för utredning av polisen och nu berättar DN att Södermalm i Stockholm har varit navet för knarkhandeln. Inte så märkvärdigt för det har hänt flera gånger att konton har stängts, för att de används till att forsla pengar utomlands genom penningtvätt. Hawalakontor har haft miljarder att ta hand om. Det är ett hemligt och slutet system, som bygger på förtroende mellan de som har hand om pengarna, och inte något för vanliga bankkunder. 

Senast 2019 var det uppe i nyheterna och somalier klagade över att de inte kunde skicka pengar längre till sina släktingar. Det är tack vare den pågående pandemin, som polisen har kunnat ägna sig åt grövre brott i större utsträckning, när de inte har behövt bevaka fotbollsmatcher och demonstrationer på stan. Noa och polisen har haft 60 personer som har kunnat granska växlingskontoren och spana på hur pengarna rör sig över världen. 

Mannen bakom det här växlingskontoret World Exchange AB i Stockholm sitter häktad sedan förra sommaren. Kriminellt kapital i storleksordningen hundratals miljoner har studsat runt i världen. Pengarna överförs inte men stannar i respektive kontor och sedan räknas summorna av på andra hawalakontor i världen som Dubai, London eller Qatar. 

Systemet uppfanns på 700-talet för att människor (läs män) skulle slippa forsla stora summor runt i världen och riskera att rånas. Men den här häktade mannen har utsatts för att en bomb sprängdes utanför hans bostad söder om Stockholm några veckor efter hans häktning. Det är faran att umgås med kriminella. Hela utredningen kring honom och omkring ett dussin andra ska vara klar i maj i år. Finansinspektionen har ingen insyn i hawalaverksamheten, för detta är ingen bank utan ett sätt att forsla pengar hit eller dit över världen enligt urgammal vanesed. 

Något liknande uppstod när riddarna skulle kriga i det heliga landet och de behövde kunna skaffa proviant och annat under vägen. Då behövde de inte heller släpa på guldmynt genom Europa, utan embryot till vårt bankväsende uppkom då genom att de använde ett papper där summan stod som de hade deponerat hos en man i Europa och sedan kunde de lösa in denna summa på annat håll. Men bankerna i Europa har utvecklats från detta under tusen år. Men så icke hawalsystemet, som går utanpå all insyn. Själva förfarandet har sitt ursprung i sharialagarna. 


Här illustrerar DN hur hasch skickas över världen och omvandlas till kontanter att sändas vart som helst i världen genom hawalakontor. Det är nog en underdrift. Det så kallade Vårbynätverket har använt systemet. Huvudmannen satt i Spanien. Även Bandidos lär ha använt systemet. De kriminella som inte nämns men som har upptäckts på senare tid är sådana som musikern Yasin som har rötter i Somalia och som har ingått i Shottaz en kriminella liga. Och knarket är nog något värre än hasch. Faksimil från DN. 


1 kommentar:

  1. https://www.dn.se/kultur/nisse-raffel-pa-hemmaplan/

    Musikredaktören på DN bodde i närheten ...

    SvaraRadera