torsdag 18 mars 2021

Vem vill ha vaccin från schimpanser?

UPPDATERAT

 Astra-Zenecas vaccin har tagits från schimpanser. Uppenbarligen tål inte en del människor detta. Det ger upphov till blödningar, blodproppar och färre blodplättar. I Norge har en sjukvårdsanställd, ung, frisk människa dött av detta vaccin. Inget annat än vaccinet kan vara orsaken, säger en norsk professor. 

Jag tänker inte ta detta vaccin om det någonsin kommer på tal. Christina Schollin och Hans Wahlgren som också bor på Värmdö är glada att de hann ta Astra-Zenecas vaccin innan det stoppades. Jag hoppas de inte ångrar sig senare. De säger att de har haft en mild version av covid-19, men ville ändå ha vaccinet. De är bägge över 80 år. 

WHO (Världshälsoorganisationen) har redan bestämt att det är övervägande fördelar med att ta vaccinet medan EMA, den europeiska läkemedelsmyndigheten, har samma inställning. Men lär komma med ett besked senare i eftermiddag.

17:19

Jodå det är ingen fara med vaccinet från Astra-Zeneca, säger EMA utan det är riskfritt att använda. Jaha. Några får väl stryka med. Det är lite spill som inte märks direkt. Inte när det gäller hela befolkningar. 

20:21

Fortfarande är dock vaccinet stoppat i Sverige tills FHM har bestämt sig för hur de ska göra. Nästa vecka kommer besked. 


Tack men nej tack, inte vaccin som har passerat genom en schimpans. Visserligen sägs vårt dna överensstämma till 98,5 procent, men vem vill ha något från en apa i sig? Neandertalare hade 99,9 procent samma dna som vi, men jag skulle inte vilja ha ett vaccin som passerat genom dem heller. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar