tisdag 9 mars 2021

Varför bry sig om engelska kungahuset?

Skandaler är alltid tacksamma när det gäller kungahus. Och särskilt då det engelska som har funnits i århundraden och som fortfarande har inflytande över en stor del av världen. En gång i tiden var drottning Victoria även kejsarinna av Indien. Drottning Elisabeth II har kämpat på sedan hon var en ung drottning 27 år gammal och är värd all heder. Hon fick också beröm av sitt barnbarn Harry i intervjun med Oprah. 

Vad handlar det här om egentligen? Kommer kungahuset i England att ramla omkull nu när de har uttalat sig om det? Nej naturligtvis inte. Det är en mycket stark institution och just därför älskar engelsmän och även amerikaner att uttala sig om det. Särskilt nu när det blir en rasfråga eftersom Meghan har en svart mamma. Och de båda sade att deras barns hudfärg ifrågasattes innan Archie ens var född. 

Det här är en fortsättning på trådar som har funnits förut i kungahuset, som när kungen Edward VIII avgick för att gifta sig med en amerikanska. Hon var också skild precis som Meghan är. De båda sade i dokumentären som gick på TV3 i går, att både prins Charles och brodern William var fångade i en kunglig bubbla och att de inte kunde leva sina liv som de ville. Medan Harry och Meghan nu var fria. Meghan skulle aldrig mer råka ut för att vilja ta livet av sig eller förföljas av den engelska skandalpressen. Såsom Harrys mamma prinsessan Diana gjorde. 

England är ett mycket konservativare land än Sverige med stora klasskillnader. Fortfarande och det är därför skandalpressen har mycket att skriva om. Likadant är det inte i Sverige och i USA är de smått avundsjuka på alla kungligheter eftersom de själva inte har haft några. Vad ska engelska kungahuset nu säga? Ingenting särskilt antagligen. Det är inte någon större idé att gå i svaromål mot dessa båda. 

Var det dumt av dem att intervjuas av Oprah? Antagligen inte. Det ingår i deras nya policy att skapa sig nya liv i USA. Och för att deras välgörenhetsstiftelse Archewell ska få dem att framstå som de själva vill. Som Harry sade så hade han tagit sitt liv i sina egna händer och det fick hans pappa att sluta prata med honom. Välkänd metod inom kungahuset, så gjorde drottning Victoria med sina barn för att få dem dit hon ville. Dock jobbar Harry nu på att läka förhållandet med sin pappa. Och så ska de få en ny baby, en flicka i sommar. 

Här kan ni se denna intervju. 


Prinsessan Diana hittade aldrig den stora kärleken i sitt liv, men det har hennes son Harry nu gjort. Hoppas vi. Nedan ser ni reaktionen från kungafamiljen på Oprahs intervju, Inga kommentarer:

Skicka en kommentar