måndag 7 mars 2022

Tillfångatagna ryssar berättar

UPPDATERAT

 De här tre männen från polisstyrkor i Ryssland skickades till Ukraina för att de skulle upprätthålla ordningen, när Kiev var intaget av ryska arméns styrkor. De berättar under en presskonferens att de precis som ryska folket i stort var indoktrinerade av medier att tro att fascister och nazister hade tagit makten i Ukraina. Ordern att gå mot Ukraina kom från president Putin. 

Det går naturligtvis att ifrågasätta om de talar sanning. Men jag har sett tillfångatagna amerikaner upprepa inlärda fraser som tillfångatagna i krig. Och de pratade aldrig så här. Detta är en presskonferens, där männen berättar hur de kom från Moskva och tog sig till Ukraina. Att de inte på riktigt trodde att de verkligen skulle gå över gränsen till Ukraina från Belarus, men så skedde. De skadades alla och togs till fånga och fördes till sjukhus och fick vård. 

Här kan ni se dem tala vid en presskonferens. 

8:53

De humanitära korridorerna i Ukraina, som skulle öppnas för en timme sedan av Ryssland, leder endast till Belarus och till Ryssland. Detta enligt den ryska nyhetsbyrån Ria. Det var också den nyhetsbyrå som publicerade en i förhand skriven segerartikel om Ukraina. Den publicerades två dagar efter den ryska invasionen den 26 februari, men togs snabbt bort. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar