fredag 11 mars 2022

Nu spricker de gamla sosselinjerna om Nato

 Det är lite sorgligt att ränderna aldrig går ur gamla gubbar. Pierre Schori , 83 år, har alltid varit på yttersta vänsterkanten hos socialdemokraterna. Han älskade Kuba på den gamla goda tiden. Han besökte landet så sent som 2015 så kärleken består. Och han har alltid stött denna variant av kommunismen. Nu yttrar han sig i Natofrågan och det är klart att han inte stöttar denna allians, som är en kärnvapenallians, säger han. Ungefär som att det är självklart att det blir kärnvapenkrig om vi går med i Nato. 

Sd:s partiledare Jimmie Åkesson framträdde i båda morgonprogammen i TV och sade att om han fick bestämma skulle Sverige vara öppen i frågan och så småningom ansluta sig till Nato. Han anser att det vore olyckligt om Sverige inte går på samma linje som Finland. Sverige har varit alliansfritt sedan andra världskriget, men nu har världen plötsligt förvandlats till något helt annat med en diktator i Kreml. 

Som ni vet har statsminister Magdalena Andersson uttryckt sig klantigt i frågan och menat att en Natoansökan vore destabiliserande i vår del av världen. Som om det inte var Putin som hade destabiliserat och skakat om vår del av världen genom sitt anfallskrig mot Ukraina. Hon skyndade sig efter detta att ha  en presskonferens tidigt på morgonen i går och framförde att vi ska satsa två procent av BNP på försvaret i framtiden. Inte mycket i sammanhanget. 

Nu spricker de gamla sosselinjerna, men det lär inte bli så att socialdemokraterna ansöker om att Sverige ska bli medlem i Nato i brådrasket. Fast i riksdagen finns det en majoritet för detta nu och svenska folket vill också detta. Men regeringen håller emot, för det är ju den som bestämmer. Åtminstone fram till i höst när det är val till riksdagen den 11 september. Vete sjutton om jag ska rösta den här gången. Vi får se hur opinionssiffrorna ser ut. Hitintills har ju socialdemokraterna behållit makten, även fast de inte skulle ha fått göra det i en verklig demokrati. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar