torsdag 8 december 2022

Jonas Gardell är ingen makthavare

 Varför Jonas Gardell framträdde i 30 minuter i går är svårbegripligt. Han är ingen politiker utan värnar mest om sig själv. Han är ingen makthavare utan författare, dramatiker, komiker och artist. Det är förstås helt legitimt att värna om sig själv och sina gelikar, men varför ska han då föras fram i SVT:s 30 minuter? För att driva propaganda? Jonas Gardell varnar om framtiden och jämför Sverige med Ryssland. Inte så speciellt smart. Han jämför också med Iran och hur de klär sig där och kämpar där. Och har jämfört sd med mullorna i Iran. 

Han talar om klimatet och menar att sverigedemokraterna är klimatförnekare. De är dumsnutar, säger Jonas Gardell. Och sedan har han ingenting mer att komma med utom att säga att det inte är sant. Det de tror om klimatet. Bara lögn således att klimatet inte är i kris.

Hur rimlig är då jämförelsen med mullorna i Iran och sd? Han svarar inte på det utan kommer in på folkräkningen istället. Denna folkräkning kommer att leda till avlyssning och övervakande, menar Jonas Gardell. Han är helt enkelt livrädd. Programledaren försöker få honom att svara på uttalandet om mullorna i Iran. Då kommer han in på Ungern, som Sverige inte är riktigt likt ännu. Men ser ni inte varåt det barkar? Så frågar Jonas Gardell. Steg för steg är Sverige på väg mot en stark stat och en granskande och övervakande stat. En mindre demokratisk stat. 

Han har nämligen kämpat för alla demokratiska fri- och rättigheter och om han inte fortsätter varje dag och göra detta så kommer detta att gå förlorat. Jonas Gardell bär hela den svenska demokratin på sina axlar. Så känns det. En aning övermaga. Han vill gärna träffa Jimmie Åkesson och prata med honom. Han tycker dessutom att det var bra med maktskifte, för all makt korrumperar. Och han gillar kulturkanon om han får vara med med sina böcker. 

Anders Holmberg går på djupet med en aktuell makthavare så säger SVT om detta program. Jonas Gardell är ingen aktuell makthavare utan någon som har slagit sig fram i Sverige, för att han är homosexuell. Det var bra med den kampen. Men numera behövs den inte. Annat än för att övertyga vissa folkgrupper om att det är tillåtet att vara som man är i detta land. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar