torsdag 22 december 2022

Ryssland behöver göra sig fritt från krig

Rurik som kom från Roslagen i Sverige var den som tog över makten i Ryssland och Kievriket på 800-talet. Han blev grundare till den ätt som kom att styra Ryssland ända fram till 1600-talet. Han kom med sina två bröder och de kallades för ruser. Som ni vet så talas fortfarande svenska i Gammalsvenskbyn i Ukraina. Sverige har varit en stormakt som hade hand om det mesta av landet runt Östersjön. Det var således vikingar som grundade statsmakten i både Ryssland och Ukraina. De införde ett system för detta vilket inte goterna från Götaland hade gjort, som kom 800 år tidigare. De hade ingen statsbildning att lämna efter sig. Denna stat har bevarats genom århundradena.

Sverige skulle aldrig numera kunna kräva att få tillbaka sina tidigare landområden runt Östersjön. Vi har för länge sedan insett att det inte är bra med krig. Det utarmar befolkningen och låter de unga männen dö. Krigen gjorde att vi till sist förlorade de markområden som kungar hade erövrat. Den siste galningen var Karl XII eller kanske Karl XIII och hans kronprins Karl Johan, som är grundare av nuvarande ätten Bernadotte som fortfarande härskar i Sverige. Dock utan större makt. Kriget mot Norge 1814 var det sista Sverige har deltagit i och sedan dess har vi vant oss av med att kriga. 


Sverige som stormakt går inte att återskapa, men fortfarande är estlandssvenska kvar som språk på Dagö och Ösel. Svenska finns kvar i Finland som språk för att Finland var svenskt under nästan 900 år. Kultur som människor har berikats av är svår att utrota. 

Hur kan då Ryssland gå samma väg? Det är naturligtvis mycket svårare, för Ryssland som förlorade kommunismens landområden 1989 och blev av med Östeuropa, har sådana som Putin som ser framför sig att Västvärlden är fienden och kommer att ta sig in i självaste Ryssland med sina styrkor. Eller är redan där för så ser  det ut i huvudet på Putin. Och att Zelenskyj nu har besökt USA för att få mer vapen och hjälp i kriget ses inte med blida ögon i Ryssland av Putin, som har lovat att göra allt som är nödvändigt för sin egen militär. Även använda kärnvapen.

Så ser det ut som om vi strax är tillbaka vid 1960-talet då risken för ett kärnvapenkrig var stor. Chrustjov tyckte då att president Kennedy, som var den yngste valde presidenten USA hade haft, var en svag man som dessutom hade tillåtit muren i Berlin att byggas 1961. Han testade USA genom att skicka skepp med missiler till Kuba. Men då satte Kennedy ned foten och skeppen fick vända. Detta hände 1962 och sedan följde nedrustningen av kärnvapen. För alla begrep att de gick inte att använda. Då skulle mänskligheten i värsta fall gå mot sin utrotning. 

Nu hotar Putin med detsamma som gjordes då. Han har samma inställning till världen som tidigare ledare i Sovjet. Och han vill återerövra landområden som tidigare grundades som samhällen av vikingar. Det går en ganska rak linje genom alla tsarer till Putin. Men denna erövring av landområden måste upphöra, fast det lär inte ske förrän Putin är borta eller har förödmjukats och förlorat den halva miljon män, som anses behövas nu som tillskott för att armén ska bli tillräckligt stor. Det behövs en och en halv miljon män menar Putin plus en större bas med kärnvapen intill de nordiska ländernas gränser enligt Putin. 

Dock är inte Putin alls lika stark som Chrustjov var på 60-talet. Så hans hot behöver tas på allvar, men att riskera landet i ett kärnvapenkrig är nu 60 år senare så dumt, så det kan inte bli verklighet. Men krig har en förmåga att dra ut på tiden, för det är en arketyp och ligger djupt inom människorna. Så när det väl har börjat så fortsätter det under ganska lång tid. Och kan sprida sig till andra regioner än där det startade. Men de som har någon slags intelligens inser att det inte är bra att låta våldet styra. Pannloberna och tinningloberna i hjärnan har en funktion vid våld. Pannloberna styr impulskontroll och nedsatt funktion där gör att våld lättare uppstår. Tinningloberna har koppling till amygdala som varnar för hot så vi kan undvika detta både nu och i framtiden. Dock fungerar inte amygdala hos vissa människor så de lär sig inte. 

Putin har säkerligen impulskontroll för annars hade han aldrig kunnat uppnå det han nu har gjort. Han har övertygat ryska folket att han är den bäste att styra landet. Han har varit president eller premiärminister sedan år 2 000 och omvaldes senast år 2018 till en ny period som president. Han har undertecknat en lag som kan göra att han sitter kvar till 2036.  Han är nu 70 år gammal och vill bli ihågkommen, som den store man som försvarade och utvidgade Ryssland. Västvärlden protesterade inte särskilt år 2014 när ryska styrkor gick in på Krim så han missbedömde situationen i Ukraina. 

Men lika lite som Sverige kan kräva tillbaka alla landområden, som en gång erövrades av folk från Sverige, så kan Ryssland vila på gamla segrar. Inget land kan längre gå i krig om befolkningen ska få behålla det de har av levnadsstandard. Förr i tiden var världen inte så hårt befolkad som den är nu. Så ganska få unga män dödades innan kriget tog slut. Världskrigen var dock en hård läxa för länderna. Rysslands befolkning uppgår till omkring 143 miljoner så det finns många unga män som kan kriga. Dock måste viljan hos folket finnas. 

Det är nog enbart Putin som har inbillat sig att han skulle befria Ukraina från nazister. En kvarleva från andra världskriget. Det är drygt 80 år sedan andra världskriget startade så det har gått genom propaganda att få ryssar att tro på honom. Yngre personer ser till hur de har det i dagsläget och inte till hur det var då. Och Ukraina har alltid varit ryskt enligt propagandan. Rurik och hans två bröder ilandstiger vid Volga. Målning av Viktor Vasnetsov. Han föddes i Kirov i Ryssland på 1800-talet och dog i Moskva 1926. Han har målat stora fresker och blev intresserad på äldre dagar av myter och sagomotiv. Att Rurik fanns i Ryssland och i Ukraina är dock sant. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar