lördag 24 december 2022

Väderkatastrof i USA med bombcyklon

UPPDATERAT

Tidningar och SVT ropar ut att det är bombcyklon över USA. En fenomen som den svenske forskaren Tor Bergeron sägs ha namnsatt. Flyg är inställda och folk fastnar i snödrivorna plus åker av vägen. Det är alltid tacksamt att rapportera väder långt bort för då kan de ta i så de spricker. Det verkar vara vanligt vinterväder och snön ligger inte så värst djup heller. De har ungefär som vi med plusgrader ena dagen och regn och sedan minusgrader och snö. Men i Amerika är allt större det vet vi sedan gammalt. Landet har ingenting som skyddar norrut mot Nordpolen så det är klart att det blir kallt. 

 I Chicago rapporteras att människor försöker ta tåget istället för flyget. Och det snöar lite varstans i olika stater. Men det ser inte så farligt ut. Det finns till och med romantiska julfilmer som spinner på temat inställda flyg som Cross Country Christmas, så det är rätt vanligt med detta väder juletid som tvingar människor att ta sig fram genom USA utan flyg. 

Så från den katastrofala värmen i världen till denna iskyla, men allt är säkerligen människornas fel. Alla får väl bättra sig innan den stora istiden är över oss nu igen. Eller helvetesvärmen. Men som ni vet är det farligare med kyla. Många fler dör av den. Så ta hand om er nu och gå inte ut annat än om ni behöver!
Översta bilden är från Chicago och så kommer den värsta snöbilden jag hittade från Nebraska och så kanadagässen och en ekorre från Denver. Men värre än så ser det inte ut. Dock ska man inte gå ut när det blåser och snöar helst. För då är det lätt att råka illa ut. Så klart! Stanna inne och fira julen!

9:56

I dag på julaftonen slog den här härliga hibiskusen ut hemma hos mig. Så praktfull blomma. 


26.12.2022
Nu har till och med CNN vaknat till liv och har en artikel om denna den värsta stormen i mannaminne. Jo då är det naturligtvis sant. Amerikanarna är vana att klara allt, också att sitta två dagar i en bil när det snöar. Och de har ju inte samma krismyndigheter som här där alla invånare förstår att de måste stanna inne när det blir halt och snöigt. Om det går. Minst 37 människor har dött i denna kyla. Jo det är farligare än värme det vet vi. Och USA har kring 332 miljoner invånare så det är inte så märkligt om några stryker med i kylan. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar