tisdag 23 maj 2023

Elakt att inte ge barnen mat

UPPDATERAT

Det har varit en väldig diskussion om vem eller vad som är skyldigt till att barn inte får mat i Sverige. Lena Andersson skrev i Svenska Dagbladet att det är föräldrarna som ska se till att barnen får mat. Ja inte är det staten som ska stå där i köket och laga mat åt barnen när de kommer från skolan.  

Ingen behöver svälta i dagens Sverige. Det var min mamma och hennes generation som ibland hade det så illa att de inte fick någon kvällsmat. Inte fick de mat i skolan heller och inte fick de gå längre än sex år i skolan. Sedan skulle de konfirmeras och ut och jobba. Min mamma fick gå skolkök också så hon kunde ta anställning i någon rik familj. Det här är inte ens hundra år sedan i vårt land. 

Den sista svälten i Sverige var före hennes tid på 1860-talet när skördarna slog fel. Men morfar och mormor lyckades att uppfostra tio barn till vuxen ålder utan att någon dog vare sig av svält eller något annat. 

Lena Andersson försvarade sin text i Aftonbladet och menade att om barnen kommer hungriga till skolan på måndagen för att de inte har ätit är det föräldrarnas ansvar. Inte regeringens. Det gränsar till vanvård menade hon. Jag kan hålla med. För jag växte upp med en ensam mamma, men visst hade vi mat att äta på helgerna för då var det dessutom bra med något extra gott. Ibland kostade vi faktiskt på oss att köpa grillad korv med bröd i kiosken som fanns i förorten på lördagskvällen. 

Lena Andersson har naturligtvis skrivit denna text för att provocera. Och det gjorde hon också, mer än hon hade trott. Striden står mellan socialismen och det som betecknas som höger. Som alltid således under min livstid. Men det är inte längre den socialism jag minns från min barndom eller ungdom och inte heller den höger jag har i gott minne. Allt har blivit ett förvirrat politiskt landskap där mitt gamla parti socialdemokraterna försöker skylla regeringen för nästan nazister. Inte kul. 

12:09

Så klart måste oppositionsledaren Magdalena Andersson skrika igen om hur hemskt det är att barnen är hungriga. Så de ska ha sommarlovsaktiviteter i varje kommun och lunch dessutom. Efter att ha haft makten under i stort sett hela mitt liv så har socialdemokratin inte lyckats att få människor att begripa att de måste ge barnen mat. Att inte regering och kommun ständigt ska stå och buga och bocka för att ta hand om deras barn på heltid. 

Här är ett klokt inlägg av Adam Cwejman i GP. Han menar att det är felaktiga vanor som gör att de utifrån kommande dricker så mycket läsk och får diabetes när de flyttar till Sverige. Men det löser inte barnens brist på mat om den nu är verklighet. Läsk är så dyrt så det köper jag aldrig. Vatten är en bra dryck i Sverige. 


Här är min mamma och mina mostrar och morbröder. En del av dem för de var tio syskon. Så här fina var de inte till vardags för då gick de barfota och hade slitna avlagda kläder från de större syskonen. Klänningarna har mormor sytt av något billigt gardintyg. Bilden är från 1920-talet för min mamma var född 1924. Det är den minsta flickan på bilden. De fick ibland gå och lägga sig utan kvällsmat. För sov de så kände de inte hungern. Föräldrarna ägde ingenting utan var torpare som betalade hyra till godsägaren in natura.

1 kommentar:

  1. "Ingen behöver svälta i dagens Sverige." Fast nog är det långa köer till t ex de
    matutdelningar som kyrkorna har lite varstans ibland ...

    SvaraRadera