lördag 27 maj 2023

En sådan märklig historia Lennart Johansson

 Det är Aftonbladets krönikör Oisín Cantwell som berättar i Aftonbladet om Lennart Johansson 76 år. Han är från min generation och han har litat hela sitt liv på männen. Så framstår det. Jag känner igen det för så var det var förr i tiden för män. De kunde lita på varandra. Kvinnorna var något som kom sedan som ett andra kön, men som inte hade så mycket att säga till om. Det måste vara detta som har gjort att han numera är skyldig 4,6 miljoner med en pension på 7 000 kronor efter skatt. 

Vi kvinnor har aldrig kunnat lita på männen, bara någon enstaka som också författaren Moa Martinson konstaterade. Så har det varit även i min generation. Så det har aldrig gått så illa för mig som det har gjort då för Lennart Johansson. Det hjälper att vara misstänksam. 

Men Lennart Johansson litade på mannen som gav honom i uppdrag att fälla trettioen träd på en grannes tomt. Och det skulle vara okej med kvinnan som ägde tomten. Då skulle mannen i fråga få sol på sin uteplats. Där gick det snett för Lennart Johansson frågade aldrig kvinnan om det var okej att fälla alla dessa träd. 

Det verkar mycket märkligt ut i min värld. Varför skulle trädfällaren inte fråga markägaren? Snikenhet kanske? Mycket jobb och mycket pengar att tjäna. Nu frågade han inte och kvinnan som ägde marken fick en chock. Hon stämde honom i Nacka tingsrätt. Ännu värre blev det när han blev rekommenderad en kvinnlig jurist, som skulle hjälpa honom. För hon godkände plötsligt i hovrätten, utan att prata med sin klient Lennart Johansson, att han skulle betala 4,6 miljoner från att det hade varit 350 000 i tingsrätten. 

Vad är det för slags öde som förföljer denne man som dessutom hade en bror som tog livet av sig och ödet gjorde att han själv gick i konkurs på 90-talet. Ni vet då när Riksbanken (läs Bengt Dennis) höjde räntan till 500 procent. Uppenbarligen har denne Lennart Johansson inte varit socialdemokrat, för då skulle han ha rättat in sig mer i ledet. 

Han har tre söner och åtta barnbarn. Ungefär som jag fast han har några fler barnbarn. Han är från samma generation som jag, nästan samma årskull, men eftersom han har bott på Muskö hela sitt liv och släkten har gjort så i generationer har han levt ett skyddat liv uppenbarligen. Han har jobbat som snickare, murare, smed och rörmokare sedan tonåren. Det verkar som om det är 1900-talets första hälft som har bestämt hans liv. Den inställning som också min morfar hade haft om han hade levt nu. 

Det är viktigt att få lite smällar tidigt i barndomen, som jag och mina kompisar fick i förorten. Då lär man sig att akta sig längre fram i livet. Då klarar man också 90-talets vansinniga räntor. Detta för att vi visste mer om hur överheten tänkte och vad den hade för sig. Men det gör man inte om släkten har levt på Muskö i generationer. Så kan jag förklara detta med Lennart Johansson för mig själv. 

För jag vet att ingen granne har rätt att fälla träd på den ägda tomten. Bara att såga ned grenar som hänger in på dennes tomt. Hur kunde Lennart Johansson gå på den niten, som nu riskerar att förstöra resten av hans ålderdom. Dock inte ekonomiskt. Kronofogden har redan utmätning på ett par hundra kronor i månaden sedan hans konkurs på 90-talet. Inget kommer att hända den här mannen fast han nu är skyldig 5,7 miljoner med räntor och rättegångskostnader. 

Hela släkten bor på Muskö fortfarande och han äger väl inte någon fast egendom, för då hade han fått sälja och flytta. Det går nog ingen nöd på honom fast han är skyldig miljoner. Skulden försvinner väl när han dör. För dödsboet övertar inga sådana skulder. Men besvärligt är det att ha varit så himla dum och inte kolla. Och dessutom gå ut och berätta om det. Han skäms tydligen inte alls. 

Här på Muskö bor Lennart Johansson och alla hans efterkommande. Tre barn och åtta barnbarn. Det går nog ingen nöd på släkten fast gamle Lennart har varit så oförsiktig och tog emot 60 000 kronor för att fälla trettien träd på en tomt där han aldrig frågade markägaren om det var okej. 


1 kommentar:


  1. "Nästa steg blir att stämma mitt ombud." Hur långt kan det egentligen gå ?

    SvaraRadera