lördag 6 maj 2023

Kung Karl III kröns i dag

 UPPDATERAT

Det är i dag den högtidliga kröningen av Karl III äger rum i London och första gången vi kan se detta direkt i våra TV-apparater. Den förra kröningen var ju på 50-talet och då fanns inte dessa apparater i våra hem. Eller heter han Charles III också i Sverige? Är vi så anglofierade att vi inte längre kan översätta dessa namn till svenska? Eller beror det på att vi så länge har haft Charles som prince of Wales att det nu är omöjligt att byta till ett kunganamn på svenska?

Han är inte lika gammal som jag den där Charles och vi får väl se om han överlever mig eller tvärtom. Aktivist har han varit i större delen av sitt liv, en miljöaktivist. Om han levde i Sverige skulle han absolut ha varit miljöpolitiker. Vi får väl se om han fortsätter att lägga sig i smått och stort, som han tidigare har gjort som kronprins. Men han ser avslappnad ut nu när han äntligen har fått efterträda sin mamma. Så han är nog rätt nöjd eftersom han också har fått sin Camilla att bli drottning tillsammans med honom. Detta som hovet hindrade honom ifrån när han var yngre. Och så blev prinsessan Diana istället hans tillkommande. 

10:54

I svenska SVT sitter de och kommenterar vad som ska hända medan BBC och Sky News visar vad som händer. Gissa vilka kanaler jag ser på?


I den här pampiga guldvagnen kommer kung och drottning att lämna ceremonin när de väl är krönta i Westminster Abbey. Där har alla kröningar ägt rum sedan 1066. 

Här kommer kungen och drottningen till Westminister Abbey. 

Och här går sällskapet in i Westminister Abbey

Här har kungen just tagit emot kungkronan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar