torsdag 11 maj 2023

En pensionär utan uppehållstillstånd fick 1,5 miljoner i pension

 Det var en person i Järfälla som ansökte om pension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd i juni 2010. Samma månad godkändes ansökan och pengarna betalades ut. Dock uppmärksammade Pensionsmyndigheten inte att den utländske personen i fråga inte hade något uppehållstillstånd. Under 12 års tid tog personen i Järfälla emot pengar och det var först förra året i maj som det upptäcktes att det var fel. 

De tre första åren hade hunnit preskriberas så hela summan blev 1,2 miljoner kronor som denne pensionär inte skulle ha tagit emot. Denne fick således helt gratis av staten 370 000 kronor utan att ha rätt till dem. Personen som inte hade laglig rätt att befinna sig i Sverige trodde att han (jag antar att det är en han) precis som alla andra pensionärer hade rätt till pengarna. Så säger han. Han har inga inkomster alls och kan förstås inte betala tillbaka. Förhoppningsvis är han utvisad nu, men det vet vi inte. 

Pensionsmyndigheten har under 2022 betalat ut sammanlagt drygt 1,3 miljarder felaktigt. Det säger Pensionsmyndigheten själv. Om detta inte hade stått att läsa i Mitti under rubriken nyheter hade jag aldrig trott att det var sant. Men så här illa står det således till. Själv ansökte jag om bostadsbidrag år 2022, men fick aldrig något. Inte ens ett svar har ramlat ned i brevlådan. Men jag fick höjningar av pensionen av förra regeringen 2022 (de skämdes tror jag) så nu har jag inte ens ansökt om bostadsbidrag i år. Det är väl bara icke medborgare som får det så där enkelt?

Om du precis som Joakim von Anka inte har rätt att vistas i Sverige kan du ändå hur lätt som helst få ta emot miljoner i pension. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar