söndag 28 oktober 2018

Att värna yttrandefriheten

Vi har aldrig haft någon total yttrandefrihet i Sverige. Den har alltid varit inskränkt för det går inte för sig att säga vad som helst. Det blir förtal till slut eller också strider vissa ord mot andra lagar. Detta är en självklarhet. Och förr så var också tekniken ett hinder för att gå för långt. Det var och är dyrt att trycka tidningar, tidskrifter och böcker. Fast Sverige brukar skryta med att tryckfrihet fick vi först av alla länder i världen år 1766. Datoriseringen och internet har medfört att personer har kunnat häva ur sig vad som helst på nätet. Jag har själv råkat ut för det. Nu har den frisinnade grupp på facebook där jag är med på Värmdö infört godkännande av en administratör innan publicering. Det blev ohållbart med alla som försökte slå ned varandra i skoskaften. 

Polariseringen har blivit självklar och avlöst det samförstånd som fanns tidigare. Det har blivit känsligt för en del som ser något ont i all information. Fördomar grasserar och jag har försökt att ta reda på varför det är så. En del blir paranoida och skräckslagna för att bli avslöjade eller anklagade. Människor kan ofta inte använda skriftspråk särskilt väl. Då blir det upprörda känslor istället och svordomar för människor läser in det värsta även i enkla ord.

Det kan kännas farligt med information, även sådan som är offentlig. Särskilt upprörd blev en kvinna som jobbar med att köpa upp tomter och hus i omgivningen. Plus att bygga nytt. Hon kände sig extra hotad. Men sade att hon inte skäms för sitt jobb. Jag blev mycket förvånad för varför skulle hon skämmas? Helt klart är det bra att någon bygger nya hus och utvecklar bygden. Hon äger tillsammans med andra en del tomter och hus i närheten. Har hon råkat ut för hat för det hon gör? Jag vet inte. Men det verkar så annars skulle hon väl inte reagera så hårt. 

Vi lever i en övergångstid, som politikerna har åstadkommit till stor del. Vi äldre människor är en tillgång för landet på så vis att vi är miljövänliga har forskare vid Göteborgs universitet konstaterat. I Sverige och på vår planet är det inte någon bra idé att ständigt öka befolkningen. Alltfler barn och yngre, mer infrastruktur samt nya byggnader innebär ökade kostnader för samhället. Det sliter och utnyttjar miljön till bristningsgränsen. Och Värmdö har ständigt vuxit under de dryga 30 år jag har bott här. Det var rena landet tidigare, men nu finns det många nya villaområden. Skillnaden sedan ett par år är att regeringen har tvingat kommunen att ta emot nya invånare, som försöker passas in lite här och där. De bor på mycket mindre yta än de andra invånarna. Klyftorna i befolkningen har ökat.

Här kan ni ta del av teorier varför den svenska debatten ofta går ut på att slå människor i skallen istället för att rent intellektuellt föra ett resonemang, som betyder att man väger för- och nackdelar mot varandra. Jag är intellektuell och faktapåverkad för jag har hög utbildning och har levt i Frankrike i min ungdom. Där pratar man på ett annat sätt. Medan här i Sverige är det ofta de som skriker högst och längst som får rätt. Spelar ingen roll om det är rimligt rent rationellt. 

Nu har det blivit så att man ofta dömer den som yttrar sig som ond eller god. Känslor får styra istället för fakta och argument. Då är det viktigt att värna den yttrandefrihet som tänker till lite och inte använder svordomar eller svepande anklagelser. Vem är egentligen ond eller god? Men polariseringen i samhället har gjort att det har blivit allt viktigare att inte befinna sig på fel sida. Det kan kosta både yrkesmässigt och på annat sätt. 


Det går inte att säga vad som helst.
Men debatten i Sverige handlar ofta om

ifall den som talar är ond eller god.
Faksimil från Google. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar