fredag 5 oktober 2018

Vi är alla lurade

UPPDATERAT
Jo så är det. Hela pensionssystemet har gjorts om från att staten stod för det till att alla människor i Sverige måste ta hand om sin egen ålderdom. Och misslyckas vi med det är det vårt eget fel. Om vi lever länge blir vi fattigare och fattigare. Om vi lever i 30 år efter att ha fått pension har människor bara hälften kvar av den summa de började med. 

Det är Inga-Lisa Sangregorio, 82 år, som har skrivit en bok om detta. Den heter Blåsningen. Hon har två vänner, som har bytt ned sig till enrummare för att få ned levnadskostnaderna. Men det gick illa därför att deras bostadsbidrag då sänktes. De sparade pengar åt staten, men inte åt sig själva. Gör om allt tycker Inga-Lisa Sangregorio och be om ursäkt. Hon jämför med riksdagsledamöterna, som i dagarna höjde sin statliga lön till närmare 70 000. Sedan 1995 har hennes mans pension höjts med 190 kronor medan riksdagsledamöterna har fått närmare 31 000 kronor i påslag i månaden under samma period.

Jag har precis som Inga-Lisa Sangregorio skrivit en debattartikel i Expressen om de usla förhållandena för pensionärer, men tackade nej när de bad mig skriva en till. Det var kanske dumt. Det anses fortfarande av någon anledning att vi pensionärer inte behöver så mycket. Inte mer än mat, kläder och lite tak över huvudet. Det vore bra om Göteborgs generositet mot pensionärer också slog igenom i Stockholm. I rikets andra stad får pensionärer över 65 år åka gratis under dagtid och på natten. Personligen är jag nästan alltid hemma. Undviker att köpa SL-kort också. Tänker bo kvar i mitt hus så länge jag orkar och har råd. 

Här har mina två yngsta barn vuxit upp och här påminner varje blomma, buske och träd i trädgården och allt i huset om min avlidne sambo, som dog bara 57 år gammal av cancer år 2014. Han hade en livförsäkring annars hade jag fått gå från hus och hem dagen efter hans död. Men vi 40-talister har ju haft det så bra och blev kallade "köttberg" då av 60-talisten och finansministern Pär Nuder i början av 2000-talet. För nu skulle ju vi försörjas av dem. Jaså? Hur kan man räkna så? Det är fascistiskt att ens säga detta. Vi som alltid har betalat till staten, kommunen, landstinget och bankerna. Och hållit tillbaka våra löner för vi skulle försörja våra föräldrar och ge dem en pension. Sade staten. Och sparat själv till pension har jag också gjort, men var tvungen att ta ut detta från 55 års ålder för att försörja familjen.

Märkligt är att vi har haft råd att ta hit omkring 100 000 nya invånare per år. Och att drygt 10 000 ensamkommande "barn" enligt nya gymnasielagen nu har ansökt om uppehållstillstånd. Vi vet inte ens vilka de är. Noll procent hade en giltig legitimation att visa när de kom. Nittionio procent var män och nästan 80 procent fick sin ålder höjd. Uppenbarligen har unga män företräde framför oss gamlingar, som inte längre är något värda. Det spelar ingen roll vilka dessa män är utan alla som har lyckats ta sig hit är absolut mer värda än vi som har bott och arbetat i landet hela livet. Det betyder att Sverige nu har ett mansöverskott som vi aldrig tidigare har sett i landet. Rustar vi för krig eller varför behövs alla dessa män? Och hur var det nu med allas lika människovärde?
16:40
Och där kom nyheten att människor är beredda att avstå löneökningar för att få mer i pension. Kvinnor är mest villiga till detta. Ni är lurade från början till slut! Gå inte på detta en gång till. Vi som är pensionärer har avstått lönehöjningar. Spara själva istället! Av lönen.

Här skrev jag tidigare att dagens 35-åringar nu måste jobba från 23 till 70 års ålder för att få en pension som motsvarar 70-80 procent av deras slutlöner. 
Vi äldre är inte något värda i samhället.
Journalisten och författaren Inga-Lisa Sangregorio har intervjuats
av Senioren. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar