De hade läst om artikeln en gång till innan de tog sig till TV-studion och så sitter de där och diskuterar något som många tittare är uteslutna ifrån. Det hade varit praktiskt att åtminstone läsa upp lite ur denna artikel, som tydligen har upprört. Huskvinna ska tydligen vara ett begrepp som anspelar på husneger.
Förr i tiden när jag var liten var mammor som jobbade konstiga. Alla skulle vara hemmafruar. Det var fint och även arbetarklassens kvinnor skulle ha det så. Men mammor har i alla tider jobbat. Min mamma gjorde det. Det var av nödtvång som detta förekom. Sverige var ett fattigt land också på 50-talet, men då ansågs från samhällets sida att barnen behövde sin mamma hemma och mannen skulle ha lön tillräckligt för att kunna försörja sin familj. Skilsmässor var undantag. Kvinnorna gick på detta med att alla måste jobba, vilket har medfört att vi har jobbat mest i Europa, vilket har gått ut över barnen. Att alla mammor måste dubbeljobba.
Annars så har de nya svenskarna infört en ny modell: att vara hemma med barnen. Det lönar sig inte för dem att jobba när de går på bidrag. Har de några barn så får de så mycket i olika bidrag att det kostar för mycket att jobba i låglönejobb. Välkommen Hem, ett städföretag i Halmstad, som ville hjälpa till med integration har sett detta. De nytillkomna svenskar som skickades dit ville inte arbeta, men hade tvingats att söka jobb där av arbetsförmedlingen.
Jag tittar sällan på Malou, men i går så hade hon Elisabet Höglund på besök och det var intressant att höra henne berätta om sin storasyster och vad som hände henne. Jag skrev tidigare här om hennes bok, som handlar om skulden hon känner för att hon inte visste att hennes syster levde i misär de sista åren. Hon som anhörig hade kunnat göra något.
Här kan ni läsa om denna DN-artikel om huskvinnan i Expressen.
Här skriver Aftonbladet om denna artikel om huskvinnan.
Så här mycket kan alla som inte betalar för att se artikeln i DN läsa. Trist med inskränkta förhållanden till läsarna så att det mesta har betalvägg. Faksimil från Google. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar