onsdag 10 oktober 2018

Skulden Elisabet Höglund bär på

Det här är Elisabeth Höglunds bok
utgiven av Ekerlids förlag. 
Journalisten, bloggaren, författaren och kändisen Elisabet Höglunds syster hette Birgitta Börjesson och dog den 13 januari 2017. Hon blev 73 år gammal. Denna storasyster dog i en stuga i en skogsby i Halland, i Falkenbergs kommun. Hon hade levt i misär den sista tiden och kunde inte röra sig till övervåningen i huset, där det fanns sovrum och toalett. Hon hade en dotter, men ingen som kunde ta hand om henne. Elisabet Höglund, som nu är 74 år, säger att hon hade förträngt allt kring sin syster under flera år och när hon gick in i huset efter att systern var död möttes hon av stank, sopsäckar med skräp, en tunna i hallen där hennes syster hade gjort sina behov, smutsiga gamla kläder och vatten på golvet. Elisabet Höglunds storasyster hade sovit i en fåtölj och där hittade ambulanspersonalen henne. Något hade blivit fruktansvärt fel i det perfekta samhälle vi har, där alla har rätt till vård. Där den personliga integriteten dock går före allt omhändertagande. Elisabet Höglunds storasyster dog dagen efter att hon hittades på Varbergs sjukhus.

Systern hade ansökt om hiss till övervåningen, men fick den inte av kostnadsskäl. Hon hade bett om trygghetslarm, men fick aldrig det heller. Hon hade själv valt att flytta hem mot kommunens vilja från ett demensboende och behandlades därefter. Det gäller att vara snäll och kunna kommunicera ordentligt för att få det man behöver. Jag vet eftersom jag har levt med min sambo när han hade cancer. Han fick trygghetslarm förstås och förutom att han hade hjälp av mig så kom hemtjänsten när han kallade på dem. Mitt i natten ibland. Vi var båda mycket bra på att kommunicera. Han gjorde det med lappar till vårdarna och mig. Eftersom han hade cancer i halsen och inte kunde prata. Men jag kunde larma ambulans när han hade ramlat ihop i bastun. Han tyckte mycket om värme. Ett par gånger fick jag kalla på ambulans, men de sade också att så här kunde vi inte hålla på. Men han ville vara hemma så länge han kunde. Fast han vårdades i omgångar på Nacka sjukhus på avdelning 22. Palliativ vård. Den 1 december 2014 kunde han inte längre komma ur sin sjukhussäng hemma på Värmdö. Cancern hade spritt sig till ryggen. De försökte med strålbehandling, men den påskyndade förmodligen att han dog den 5 december 2014.

Elisabet Höglund anmälde Falkenbergs kommun till JO och IVO år 2013, men kommunen menade att de inte kunde tvinga någon att ta emot hjälp. Hon har skrivit boken Skulden jag bär på om sin syster och hur två systrar kan gå så olika vägar i livet. Hon har framträtt i SVT:s Gokväll och berättat om detta. Hennes syster föddes med en hjärnskada, men var också briljant, begåvad och intelligent. Elisabet Höglund har skuld för att hon helt enkelt förträngde sin syster de sista åren och inte undersökte hur hon hade det. Hon ägnade sig istället åt sin karriär som journalist och kändis. Så skuld kommer hon att känna hela livet, säger hon. Hon försöker göra bot och bättring genom att lämna ut både sig själv och sin syster i boken, så menar hon. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar